Stalen velgen

Bent u op zoek naar passende stalen velgen voor uw auto? Wilt u weten waarom stalen velgen handig zijn? Automat Drachten verzorgt de verkoop en montage van stalen velgen onder uw auto.

Stalen velgen zijn gemaakt van staal, zoals de naam al aangeeft. Er is steeds meer vraag naar stalen velgen, ondanks het feit dat heel veel auto’s tegenwoordig lichtmetalen velgen hebben.

Wat zijn stalen velgen?

Elke autoband moet op een velg gemonteerd worden. Standaard is de stalen velg. Deze velg ziet er wat minder mooi uit dan de lichtmetalen velg. Echter is de stalen velg wel beter bestand tegen heftige omstandigheden. Denk aan het weer of ruw terrein.

Waarom stalen velgen kopen?

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor stalen velgen:

Bescherming tegen pekel/zout in de winter

Heeft u mooie lichtmetalen velgen onder uw auto, laat de winterbanden dan op stalen velgen monteren. Zo beschermt u in de winter uw mooie lichtmetalen velgen tegen aantasting door pekel. De stalen velg is bestand tegen het agressieve zout. Lichtmetalen velgen worden aangetast door het zout en raken daardoor beschadigd.

Prijs

Stalen velgen zijn in basis goedkoper dan lichtmetalen velgen. 

Minder snel schade aan de velgen

Stalen velgen kunnen een stootje verdragen. Rijd je over onverharde wegen dan raken stalen velgen minder snel beschadigd. De stalen velg is minder vatbaar voor gruis, modder of strooizout. 

Stalen velgen versus lichtmetalen velgen

De vraag is: waarom en wanneer kiest u voor stalen velgen en wat is het verschil met lichtmetalen velgen?

Stalen velgen zijn de standaard daar waar het gaat om de velgen. Deze stalen velgen zien er doorgaans minder stoer uit. Daarom monteert men meestal ook speciale plastic wieldoppen. Deze wieldoppen zijn verkrijgbare in allerlei vormen, van helemaal dicht tot fraai gevormde spaken.

Sommige wieldoppen zijn zo goed gevormd, dat het bijna niet opvalt dat ze op een stalen velg zijn gemonteerd. Stalen velgen zijn doorgaans veel goedkoper dan lichtmetalen velgen. U heeft al een stalen velg voor enkele tientjes.

Lichtmetalen velgen

Lichtmetalen velgen geven iets extra’s aan de auto. Dit zit met name in de uitstraling van de velgen. Bij uitstek geschikt voor de automobilist die waarde hecht aan de uitstraling van de auto.

Lichtmetalen velgen bestaan meestal uit een speciale aluminiumlegering. Daarnaast zijn er lichtmetalen velgen die geheel uit een magnesiumlegering bestaan. De lichtmetalen velgen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten.

Een aantal (on)bekende termen

Naaf en steekmaat

Wanneer wij het hebben over een velg, bedoelen we het deel van het wiel waar de band op wordt gemonteerd. De velg heeft in het midden een schijf met een gat precies in het midden en de gaten voor de wielbouten. De wielnaaf moet precies in het middelste gat passen. Deze maat is belangrijk bij de aanschaf van een stalen velg. Vooral als u stalen velgen gaat kopen.

Voor lichtmetalen velgen kunnen soms zogenoemde centreerringen worden toegepast.

Daarnaast is het aantal wielbouten en de steekmaat belangrijk.

steekmaat stalen velgen kopen Drachten

Heeft u een auto met 5 wielbouten in de velg, dan moet een nieuwe velg ook 5 gaten hebben. Hierbij is het belangrijk dat de steekmaat ook gelijk is aan de oude velg. De steekmaat is de maat die de afstand tussen de gaten aangeeft. De steekmaat wordt gemeten door de denkbeeldige cirkel door het hart van elk gat. Elke auto heeft een bepaalde steekmaat, die is weergegeven op de velg of in de technische documentatie. Een steekmaat van 5 X 112 geeft aan dat er 5 wielboutgaten evenredig zijn verdeeld op een cirkel van 112 mm.

Velgrand en -schouders

De band van een wiel zit op de zogenoemde velgschouders gemonteerd, tussen de velgrand en een kleine verhoging verder naar het midden. De velgrand voorkomt dat de band van de velg schiet wanneer deze op spanning is. De kleine verhoging zorgt dat de band niet naar binnen kan schieten tijdens het bochtenwerk.

Velgmaat of velgdiameter

De grootte van een velg kan variëren van 12 inch voor kleine auto’s, tot wel 22 inch voor grote terreinwagens. Een inch is ongeveer 2,54 cm. De meest gangbare maat is 15, 16 of 17 inch, respectievelijk 38,1 cm, 40,64 cm en 43,18 cm. Dit zijn ook de bijpassende bandenmaten.

velgen kopen Drachten Friesland

Velgbreedte

De velgbreedte bepaalt welke breedte de band minimaal en maximaal moet hebben. Een band moet altijd minimaal 10 mm breder zijn dan de velg, met een maximum van 30 mm. Heeft u een velg met een breedte van 7 inch (± 178 mm), dan moet er een band op van minimaal 188 mm breed. Een band van 195 mm of 205 mm kan ook, omdat deze nog binnen de marge vallen (178 + 30 = 208).

Velgbreedte stalen velgen kopen Automat Drachten

ET-waarde

Deze waarde is voor de meeste mensen een onbekende waarde. Toch ziet u weleens een auto waarvan de wielen buiten de wielkasten steken. Deze auto heeft dan of extra brede banden (en velgen), of de ET-waarde is te hoog.

De ET-waarde geeft namelijk aan hoeveel millimeter het midden van de velg (dwarsdoorsnede) van het vaste bevestigingspunt zit (de wielboutgaten).
U zou verwachten dat het bevestigingspunt van een velg altijd in het midden zit, maar dat is niet het geval. Dit punt kan verder naar binnen zitten (richting auto), maar ook naar buiten. Zit de bevestiging van de velg verder naar binnen, dan is de afstand tot het midden van de velg groter en zal het geheel juist naar buiten komen. De ET-waarde is dan hoger. Andersom zal de velg verder naar binnen zitten.

Elke auto heeft een bepaalde bijpassende ET-waarde, welke afhankelijk is van de wielophanging. Hier mag 5 mm van worden afgeweken.

stalen velgen kopen Drachten, et-waarde

Geen zorgen maken

We zijn ons er van bewust dat bovenstaande technisch klinkt. Wanneer u hier zelf niet mee aan de slag wilt kunt u dit uitbesteden aan Automat Drachten. Wij verzorgen de verkoop en montage van velgen. Wij zoeken precies voor u uit wat wel en wat niet past op uw auto en wat is toegestaan.

Op zoek naar stalen velgen?

Automat Drachten levert en monteert alle merken en maten stalen velgen. Wij hebben de benodigde kennis en ervaring om de juiste stalen velgen onder uw auto te monteren. Zijn er andere problemen of is uw auto toe aan een onderhoudsbeurt of APK? Dat kunnen we allemaal voor u uitvoeren.

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heeft u deze artikelen al gelezen:

Meer informatie nodig?

Heeft u nog vragen over het kopen van stalen velgen in Drachten, het wisselen van de bandenset of een ander onderwerp? Neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder.