Wielmoeren en wielbouten kopen: tips en adviezen

Wielbouten en wielmoeren, wellicht zegt het u wel iets maar weet u niet precies waar deze onderdelen voor gebruikt worden. Dit zijn echter belangrijke onderdelen van een wiel en deze zorgen ervoor dat uw auto vele veilige kilometers kan maken.

Het is van belang dat de auto de juiste wielbout heeft, want bij elk wiel hoort een andere bout. Er bestaan vele verschillende soorten wielbouten en wielmoeren voor verschillende velgen. Hiernaast hebben verschillende bouten ook andere eigenschappen. In dit artikel leggen we uit wat wielbouten en wielmoeren nou precies zijn, waarom deze belangrijk zijn en wanneer en waarom u deze tijdig dient te vervangen.

wielmoeren en wielbouten - wielnaaf

Wielmoeren en wielbouten

Wielbouten zorgen ervoor dat het wiel stevig aan de auto is bevestigd. Het is enorm belangrijk dat dit goed gebeurt zodat de wielen goed vastzitten en u veilig kunt rijden. Wielbouten zorgen ervoor dat de verschillende onderdelen van een wiel samen functioneren als een wiel. Het is van belang dat de voorspankracht genoeg is zodat ongelukken voorkomen worden.

Waar de wielbout de complete schroef is die in de wielophanging geschroefd wordt, is een wielmoer enkel de moer die men op de schroefdraad draait. Een wielmoer kan dus gebruikt worden als de schroefdraden al voor gemonteerd zitten, de zogenoemde tapeinden. Deze tapeinden zijn meestal speciale bouten die van achter door de de wielnaaf steken.

wielmoeren en wielbouten -tapeinden

Waarom zijn goede wielbouten en wielmoeren belangrijk?

Er bestaan verschillende wielmoeren en wielbouten voor diverse velgen, zoals stalen en lichtmetalen velgen. Het is van belang om de juiste wielbouten en wielmoeren te gebruiken om te zorgen voor veiligheid. U wilt natuurlijk dat de velgen blijven zitten. Zo hebben sommige velgen extra lange wielbouten nodig.

De meest gebruikte wielbouten zijn conische wielbouten en bol-conische wielbouten. Een conische zitting heeft vanzelfsprekend conische bouten nodig en andersom. Ook voor het gebruikersgemak kunnen het hebben van de juiste wielbouten bijdragen. Zo kunnen lichtgewicht wielbouten veel gewicht besparen, waardoor er onafgeveerde massa wordt bespaard.

De onafgeveerde massa is het gewicht wat zich bevindt tussen de vering van de auto en het wegdek. Hier bevinden zich onderdelen zoals het wiel, het remblok en de wielbouten. Als deze massa zwaar is, hebben de wielen het moeilijker om het oppervlak te volgen. Een lagere onafgeveerde massa zorgt voor betere rijeigenschappen, een betere acceleratie en levensduur van de remmen. Lichtgewicht wielbouten zien er ook een stuk moderner uit dan normale wielbouten.

wielmoeren en wielbouten

Kapotte wielmoeren en wielbouten vervangen

Het komt wel eens voor dat wielmoeren en wielbouten kapot gaan. Dit kan gebeuren door meerdere oorzaken. Wanneer een wielbout verkeerd wordt aangedraaid kan deze kapot gaan. Wielbouten slijten tegenwoordig een stuk sneller dan vroeger, door het feit dat mensen meer kilometers rijden en dus vaker van banden wisselen. Tijdens deze wissel zullen de wielbouten losgedraaid moeten worden, waardoor de wielbouten na meerdere wissels zullen slijten.

Het is verstandig om de wielmoeren te vervangen na drie of vier keer banden wisselen. Het is belangrijk dat met ze op tijd vervangt, omdat kapotte wielbouten zorgen voor een verminderd functioneren. Hierdoor kunnen de wielen los gaan zitten. Een kapotte wielbout of wielmoer kunt u herkennen als u het gevoel heeft dat de wielen minder stevig vastzitten. Het gebeurt ook wel eens dat er een wielbout ontbreekt, bijvoorbeeld na het verwisselen van een band. Het is in dit geval essentieel dat u zo snel mogelijk zorgt voor het verkrijgen van de ontbrekende wielbout, zodat de wielen stevig blijven zitten en u veilig kunt blijven autorijden.

Er zijn verschillende oorzaken van kapotte wielmoeren of wielbouten. De meest voorkomende oorzaak is het feit dat de bouten of moeren verkeerd zijn aangedraaid, waardoor ze kapot gaan. Hiernaast zorgt het veelvuldig wisselen van de banden voor slijtage, waardoor ze uiteindelijk vervangen dienen te worden. Maar ook zout en pekel tijdens de koude maanden, temperatuurverschillen en vocht kunnen kapotte wielbouten veroorzaken.

Kom naar Automat Drachten voor wielbouten en -moeren

Als u het gevoel heeft dat uw wielbouten beschadigd zijn, is het essentieel dat u het laat inspecteren. Het is onveilig om door te blijven rijden met kapotte wielmoeren of wielbouten, omdat de wielen los kunnen raken. Als u wielmoeren en wielbouten wilt kopen en laten monteren kunt u terecht bij Automat Drachten. Hier staan wij voor u klaar om u te adviseren en helpen.

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heeft u deze artikelen al gelezen:

Heeft u nog vragen over het kopen van slotbouten en -moeren, velgen, het wisselen van de bandenset of een ander onderwerp? Neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder