Autobanden slijten: oorzaken en oplossingen

Autobanden zijn gemaakt om op te rijden. Door de continue wrijving met het wegdek slijten autobanden al direct na het monteren. Het slijten van autobanden is letterlijk het verliezen van stukjes rubber en is iets wat u niet kunt tegenhouden. De slijtage van autobanden is iets om in de gaten te houden. Gelukkig zijn er manieren waarop u deze slijtage kunt vertragen. Mochten uw banden versleten zijn, is het noodzakelijk om de banden te vervangen. In dit artikel leest u alles over het herkennen van versleten banden, de oorzaken en eventuele oplossingen van de slijtage.

slijten van autoband

Hoe zijn versleten (schuine) autobanden te herkennen?

Versleten autobanden kunt u zelf in de gaten houden door het profiel van de banden te controleren. De grootste herkenning van versleten autobanden is namelijk wanneer de banden geen profiel meer hebben, dan zijn de banden aan vervanging toe. De banden hebben geen profiel meer als de minimale profiel-diepte van de banden is bereikt. Normaal gesproken is deze diepte voor zomer- en winterbanden 1,6 mm. Dit is een minimale profiel-diepte, hoe meer profiel hoe beter de grip en minder kans op aquaplanning.

Bij winterbanden raden we aan, al naar vervanging te kijken wanneer de profiel-diepte onder de 4 mm komt. Banden kunnen ook ongelijkmatig slijten waardoor ze schuin afslijten. Het schuin afslijten van autobanden kan zorgen voor vervelende problemen en gevaarlijke situaties. Door de schuine afslijting heeft u namelijk nog maar weinig grip en rolweerstand, waardoor bijvoorbeeld de remweg veel langer wordt. Bij schuin afgesleten banden is het profiel aan een kant meer versleten dan aan de andere kant. De oorzaak van schuin afgesleten banden kan zijn dat de wielen verkeerd of niet uitgelijnd zijn, waardoor er druk op de verkeerde plek komt te staan. Uw auto dient dan opnieuw uitgelijnd te worden.

slijten autobanden

Oorzaken slijten van autobanden

De slijtage van autobanden kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken toegelicht:

  • Vele kilometers: Zoals eerder aangegeven is slijtage van autobanden niet te vermijden. Hoe meer kilometers u rijdt, hoe meer de banden slijten. Door vele kilometers zullen de autobanden dus vanzelf aan vervanging toe zijn.
  • Verkeerde bandenspanning: Als de bandenspanning te hoog of te laag is zullen autobanden sneller slijten en kan er onregelmatige slijtage ontstaan. Te lage bandenspanning zorgt er namelijk voor dat de band met een groter oppervlak het wegdek raakt. Een te hoge bandenspanning zorgt voor te weinig aanraking met het wegdek.
  • Te hard rijden en/of verkeerd gebruiken auto: Als u erg hard rijdt zal er meer wrijving met het wegdek ontstaan, waardoor de banden meer zullen slijten. Ook wanneer u hard remt en optrekt ontstaat er meer wrijving en dus meer slijtage. Het hard nemen van bochten zal ook zorgen voor meer bandslijtage.
  • Verkeerde uitlijning auto: Als de auto niet goed is uitgelijnd, kan het zijn dat de auto naar een bepaalde kant trekt. Hierdoor slijten de autobanden aan die kant meer dan aan de andere kant. Het is aan te raden om de auto juist uit te lijnen om dit te voorkomen.
  • Slijtage door stilstand: Ook wanneer een auto stilstaat kunnen de banden slijten. De kwaliteit van de rubber van de autoband zal verminderen na een bepaalde tijd, zo kunnen er scheurtjes gaan ontstaan waardoor de kans op een klapband groter wordt.
  • Verkeerde banden gebruiken: Het is belangrijk dat de juiste banden voor het juiste seizoen worden gebruikt. Als er winterbanden op de auto zitten tijdens de zomermaanden of zomerbanden tijdens de wintermaanden zullen de banden sneller slijten. Dit komt omdat banden gevoelig zijn voor de temperatuur en niet gemaakt zijn voor tegenovergestelde omstandigheden.

Ga naar bandenwissel.

Wat te doen aan het slijten van autobanden

Het is belangrijk om uw autobanden goed in de gaten te houden. Dit kunt u onder andere doen door het maandelijks controleren van de bandenspanning. De juiste bandenspanning kunt u vinden in het instructieboekje van de auto. U kunt de banden ook laten controleren door een expert. Bij twijfel is het raadzaam om dit altijd te doen. De juiste bandenspanning zorgt namelijk dat u meer grip heeft tijdens het rijden en de banden minder snel slijten.

Ga naar controle banden.

slijten autoband wisselen

Banden laten checken en/of banden vervangen

U dient uw banden te vervangen als de profieldiepte te weinig is, dus minder dan 1,6 mm. Dit kunt u bepalen met een profieldieptemeter, een handige tool die berekent wat de bandenspanning is en hoe hard de banden slijten. Om uw banden te laten controleren of nieuwe banden te kopen kunt u terecht bij Automat Drachten. Wij staan op een voor u klaar om te helpen en te adviseren voor eventuele vervanging van de banden.

Ga naar autobanden bij Automat Drachten.

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie.

Meer informatie nodig?

Heeft u nog vragen over het kopen van winterbanden in Drachten, het wisselen van de bandenset of een ander onderwerp? Neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder.