Uitgedroogde autobanden

Als eigenaar van een auto weet u vast dat elke auto een Apk-keuring moet ondergaan en dat het nakijken van de autobanden een onderdeel van deze keuring is. Bij het controleren van de banden kijkt de monteur of de banden de juiste profieldiepte hebben en of er scheuren in de autoband zijn.

Maar wist u dat men ook controleert op uitgedroogde banden? Dit is een keuringseis voor de APK. Maar hoe komt het dat de banden uitdrogen, wat zijn de risico’s van het rijden op zulke banden en hoe kunt u het uitdrogen van uw banden voorkomen? Wij van Automat Drachten geven u duidelijkheid hierin.

uitgedroogde autobanden automat drachten

 

Wat is de oorzaak van gedroogde autobanden en hoe kunt deze herkennen?

Mensen denken vaak dat alleen hele oude autobanden onderhevig zijn aan uitdroging. Dit is echter niet correct. Het is namelijk zo dat alle autobanden kunnen uitdrogen, ongeacht de staat van de banden. Rubber is een materiaalsoort die na verloop van tijd minder sterk wordt en daardoor zal uitdrogen. Voor het uitdrogen van autobanden kunnen er verschillende oorzaken zijn.

Zo kan veroudering van het rubber een rol spelen. Autobanden hebben namelijk een levensduur van ongeveer 6 jaar. Ook het laten stilstaan van de auto kan als gevolg uitdroging van de autobanden met zich mee brengen. Auto’s die regelmatig stilstaan en nauwelijks gebruikt worden lopen sneller kans op het hebben van uitgedroogde autobanden. Door de auto vaker te gebruiken en ervoor te zorgen dat de autobanden in beweging blijven, zullen ze minder snel uitdrogen.

Wordt de auto toch minder vaak gebruik? Plaats deze dan in een garage i.p.v. buiten op de stoep. Veel zonlicht en droogte/warmte zorgen voor een snel uitdrogingsproces. Ook is het belangrijk om de auto niet te gebruiken onder extreme weersomstandigheden.

uitgedroogde autobanden klapband

Controle op uitdroging

Om te weten of uw banden uitgedroogd zijn zult u bepaalde zaken moeten controleren. Deze controle gaat veel verder dan het nakijken van hoe oud de autobanden zijn. De reden waarom u niet van de levensduur van banden kunt uitgaan is het feit dat het per auto verschilt.

Zo kan de ene auto banden hebben van twee jaar oud die aan vervanging toe zijn, wegens uitdroging, terwijl een andere auto met autobanden van 4 jaar oud geen uitdrogingsverschijnselen heeft. Om erachter te komen of het rubber van de banden is uitgedroogd zult u een betere kijk moet nemen naar de banden. Zo kunt u de banden op scheurtjes controleren.

Oud rubber gaat na verloop van tijd scheuren. Het nakijken van de profieldiepte van de banden kan ook uitkomst bieden. Weet u niet precies of uw banden aan vervanging toe zijn, dan kunt u altijd terecht bij Automat Drachten. In onze werkplaats vindt u bekwame monteurs die meteen aan u kunnen vertellen of uw banden beschadigd en/of uitgedroogd zijn.

De risico’s van het doorrijden met uitgedroogde autobanden

Het feit dat het controleren van de autobanden op uitdroging deel uitmaakt van de Apk-keuring, maakt duidelijk dat dit zeer belangrijk is. Het is namelijk zo dat er risico’s zijn verbonden aan het doorrijden met uitgedroogde banden. Het controleren van de banden tijdens de keuring maakt dat u minder snel te maken krijgt met de volgende risico’s.

Banden die uitgedroogd zijn beschadigen veel sneller. Zo krijgen de banden scheurtjes en verliezen ze hun grip op het asfalt. Als uw banden niet genoeg grip hebben op de weg dan kan dit ook een gevaar vormen voor anderen op de weg. Ook heeft u sneller kans op een klapband. U bent dus zo een stuk minder veilig op de weg. Belangrijk om te weten is ook het feit dat scheurtjes die er van buiten klein uitzien er van binnen een stuk groter kunnen zijn. Houd er daarom rekening mee dat u ook bij het opmerken van kleine scheurtjes contact opneemt met onze monteurs bij Automat Drachten.

uitgedroogde autobanden garage

Wat kunt u doen om uitgedroogde autobanden te voorkomen?

Banden die oud zijn, waarvan het rubber minder sterk is kunnen sneller uitdrogen. Toch zijn er enige dingen die u kunt doen om de kans op uitdroging van de autobanden te voorkomen. U kunt uw auto in uw garage plaatsen wanneer u deze niet rijdt. Heeft u geen garage dan is de volgende optie het parkeren onder een afdak. Weet u dat u de auto voor een erg lange tijd niet zal gebruiken, dan is het handig om de autobanden te verwijderen van de auto en deze binnen te plaatsen.

Wat moet u doen bij uitgedroogde autobanden?

Bij het hebben van uitgedroogde banden is het belangrijk dat u de banden laat vervangen door bekwame monteurs. Zo voorkomt u mogelijke ongelukken en ongemakken op de weg. Het is belangrijk dat u hier ook niet mee wacht. Weet u niet waar u de juiste autobanden van topkwaliteit kunt vinden? Bij Automat Drachten vindt u autobanden voor elke auto. Ook helpen wij u graag met het plaatsen van de banden. Heeft u nieuwe autobanden nodig, neem dan vandaag nog contact met ons op.

Zie ook: Autobanden slijten: oorzaken en oplossingen

Banden laten checken en/of banden vervangen

U dient uw banden te vervangen als u scheurtjes in ziet. Om uw banden te laten controleren of nieuwe banden te kopen kunt u terecht bij Automat Drachten. Wij staan op een voor u klaar om te helpen en te adviseren voor eventuele vervanging van de banden.

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie.

Meer informatie nodig?

Heeft u nog vragen over het kopen van winterbanden in Drachten, het wisselen van de bandenset of een ander onderwerp? Neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder.