Wat is een brandstoffilter en wanneer dient u deze te vervangen?

In een auto vindt u verschillende soorten filters, waaronder het brandstoffilter. Net als alle andere filters zal het brandstoffilter een keer aan vervanging toe zijn. Maar wat is een brandstoffilter precies? Hoe herkent u een verstopt brandstoffilter en hoe weet u wanneer deze aan vervanging toe is? In dit blog geven we u antwoord op al deze vragen.

Wat is een brandstoffilter?

In iedere auto zit een brandstoffilter, of het nu om een diesel-, of een benzine auto gaat. Dit filter heeft als doel de brandstof te reinigen voordat deze in de motor geïnjecteerd wordt. In principe is de benzine of de diesel die u tankt bij het tankstation gefilterd, maar er kan altijd vuil of vocht in de brandstof terechtkomen.

Als de brandstof niet gefilterd zou worden of wanneer het brandstoffilter niet op de juiste manier functioneert, dan kunnen ongewenste deeltjes de motor binnendringen. Hierdoor kan er schade ontstaan aan de brandstofpomp en de injectoren. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of het brandstoffilter nog goed werkt.

Wat zijn de symptomen van een verstopt brandstoffilter?

Als het filter verstopt is geraakt of wanneer het filter verzadigd is, dan kan er vervuilde brandstof in de motor terechtkomen. Dit kan leiden tot ernstige motorschade. Er zijn verschillende symptomen waaraan u kunt herkennen dat het brandstoffilter verstopt is:

  • Weinig vermogen;
  • De motorprestaties worden minder;
  • De motor werkt niet stabiel of is schokkerig;
  • Het brandstofverbruik neemt toe;
  • De motor start niet.

Herkent u deze symptomen, dan is het belangrijk om het brandstoffilter te controleren en indien nodig te vervangen. Daarnaast is het verstandig om het brandstoffilter preventief te vervangen, bijvoorbeeld jaarlijks of om de 60.000 kilometer.

Wat is een brandstoffilter en wanneer dient u deze te vervangen?

Brandstoffilter reinigen of vervangen?

Het is mogelijk om een verstopt brandstoffilter te reinigen, al wordt dit sterk afgeraden. De kans is namelijk groot dat de papierlagen in het filter kapot gaan tijdens het schoonmaken. Als dit gebeurt kunt u het filter niet meer gebruiken. Het kan zomaar gebeuren dat u niet doorhebt dat de papierlagen kapot gegaan zijn en dat u het filter gewoon terugplaatst. Het brandstoffilter werkt dan helemaal niet meer.

U kunt dus beter het brandstoffilter vervangen dan schoonmaken. De meeste brandstoffilters zijn helemaal niet duur en kosten tussen de 10 en 25 euro. Dat scheelt u een hoop gedoe.

Zelf het brandstoffilter vervangen

U kunt gemakkelijk zelf het brandstoffilter vervangen als u dit zou willen. Het is een klus die gemakkelijk uit te voeren is. Voordat u begint met het vervangen van het brandstoffilter is het belangrijk dat u weet of u een benzine,- of een dieselfilter nodig hebt. Als u dit niet weet, dan kun u hier online een handige kentekencheck voor gebruiken. Vervolgens dient u na te gaan of the brandstoffilter onder de auto zit of onder de motorkap. Dit is afhankelijk van het auto merk en het type auto.

Als het brandstoffilter onder de auto zit, dan kan het lastig zijn om dit zelf te vervangen. U hebt dan namelijk een brug of een krik nodig om onder de auto te komen. In dit geval kunt u het vervangen van het filter beter uitbesteden aan een garage.

Brandstoffilter laten vervangen bij Automat Drachten

Is het brandstoffilter van uw auto aan vervanging toe? Hebt u last van een verstopt brandstoffilter of wilt u het filter preventief laten vervangen? Om problemen met de motor te voorkomen is het belangrijk om het brandstoffilter jaarlijks of na iedere 60.000 kilometer te laten vervangen. Doet u dit niet, dan kan dit ernstige schade aan uw auto opleveren.

Hebt u vragen over de controle en vervanging van het brandstoffilter van uw auto? Of wil je meer weten over de diensten van Automat Drachten? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde artikelen

Wilt u meer handige informatie? Wij hebben meer artikelen voor u geschreven: