Opslag winterbanden

opslag winterbanden Drachten en Friesland

De opslag van de winterband kan een struikelblok bij de keuze om wel of geen winterbanden aan te schaffen. Dat is niet nodig, want Automat Drachten slaat de winterbanden gratis voor u op, mits u de bandenwisseling door ons laat uitvoeren.

Wilt u enkel dat wij de bandenset opslaan in onze bandenopslag, dan betaalt u slechts enkele euro’s voor het hele seizoen.

Banden of complete wielen

In dit artikel spreken we steeds van winterbanden en zomerbanden. Hiermee bedoelen we niet alleen de banden zelf, maar ook de complete wielensets (band + velg). Veel mensen wisselen namelijk het complete wiel, in plaats van alleen de band. Ze hebben voor de winter andere velgen met winterbanden erom. Voor de zomer gebruiken ze andere complete sets.

Het wisselen van complete wielen gaat sneller dan het apart wisselen van de band van elk wiel. Een bandenwissel betekent ook dat elk wiel weer moet worden uitgebalanceerd. Dit kost tijd en geld, vandaar dat u deze kosten bespaart, wanneer u complete wielen wisselt. De eerste aanschaf van aparte velgen met winterbanden is wel duurder.

Bent u op zoek naar banden, ga dan naar onze partner bandenshop. Voor velgen kunt terecht bij de velgenshop.

opslag winterbanden complete wielen

Wanneer zomerbanden monteren?

Het is elk voorjaar voor veel mensen weer de vraag: wanneer laat ik de winterbanden (of complete wielen) vervangen door de zomerbanden? Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn, als u maar aan het volgende denkt:

  • Een buitentemperatuur die al enige tijd boven 7 graden Celsius ligt: denkt u eraan dat de temperatuur ’s nachts nog lang onder deze temperatuur kan blijven.
  • Gaat u nog op wintersport? In het buitenland gelden andere regels dan in Nederland. Controleer niet alleen de regels van het land van bestemming, maar ook de landen waar u doorheen rijdt.

Nadelen van te laat wisselen naar zomerbanden

Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Ze zijn zachter en blijven ook zacht bij lage temperaturen, dit in tegenstelling tot de zomerbanden. Het is een van de grote voordelen van winterbanden, samen met het speciale profiel van het loopvlak. Dit voordeel verdwijnt echter bij hogere temperaturen. Hieronder worden de nadelen weergegeven die u ervaart wanneer u (te lang) doorrijdt op winterbanden.

Opslag winterbanden Drachten (Friesland)

Wegligging

Omdat winterbanden zachter zijn, hebben ze een betere grip op de weg. Dat is in de winter het voordeel van de winterband, maar in de zomer is dat juist een nadeel. De wegligging is merkbaar slechter bij hogere temperaturen.

Slijtage

De winterband slijt sneller, omdat deze steeds zachter wordt bij een stijgende temperatuur.

Brandstofverbruik

Een winterband heeft een hogere rolweerstand bij hogere temperaturen. Dit resulteert in een hoger brandstofverbruik.

Remweg

De remweg is zeer belangrijk voor een voertuig. Deze moet zo kort mogelijk zijn. Een zomerband heeft bij hogere temperaturen een (veel) kortere remweg.

Milieubelasting

Het hogere brandstofverbruik en de verhoogde slijtage vormen een hogere belasting op het milieu. Een winterband maakt over het algemeen ook meer geluid bij hogere temperaturen.

opslag winterbanden bandenwissel Drachten (friesland)

Wisselen winterbanden en opslag

Wilt u zelf de banden wisselen bedenk dan dat u het juiste gereedschap in huis dient te hebben. De meeste mensen hebben dit niet voorhanden. Om complete wielen te wisselen heeft u niet veel nodig. U heeft echter wel ruimte nodig voor de gewisselde banden- of wielensets. Ze zijn zwaar en onhandig en moeten onder de juiste omstandigheden worden opgeslagen.

U kunt uw bandensets of wielen opslaan in het speciale magazijn van Automat Drachten in Drachten (Friesland). Hier heersen de juiste condities, zodat de banden goed blijven. De bandenopslag alleen kost u maar een paar euro. Laat u het wisselen aan ons over, dan is de opslag geheel gratis. Uiteraard verzorgen wij in de winter de opslag van uw winterbanden.

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heeft u deze artikelen al gelezen:

Meer informatie nodig?

Heeft u nog vragen over de opslag van zomerbanden of het wisselen van de bandenset, neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden.