Controle en vervangen filters van uw auto

Weet u hoeveel filters er in een auto zitten? Dat zijn er namelijk nogal wat en elk filter moet regelmatig gecontroleerd worden en eventueel vervangen. We bespreken hier de belangrijkste filters in een auto.

De controle en het vervangen van filters kunt u het beste overlaten aan een garage als Automat Drachten.

controle vervangen filters - oliefilter

Oliefilter

Hoe goed de motorolie ook smeert, er zal altijd slijtage optreden met heel fijn slijpsel als gevolg. Dit slijpsel mag zich niet ophopen in de motor zelf, maar moet achterblijven in het oliefilter. Het oliefilter zal dan ook na een bepaald aantal kilometers vol zitten en niet meer goed functioneren. Vandaar dat een oliefilter bij elke grote beurt tegelijkertijd met de olie vervangen wordt door een nieuwe.

De meeste auto’s hebben een zogenoemd opschroeffilter die in zijn geheel wordt gewisseld. In dit filter zit een overdrukklep die de olie rechtstreeks ongefilterd terugvoert naar de motor wanneer het filter verstopt raakt. U merkt daar dus niets van, maar vervuiling en beschadiging van de motor wordt wel erger, zonder dat u dat merkt. Belangrijk dus dat het oliefilter op tijd vervangen wordt.

controle filters auto -brandstoffilter

Brandstoffilter

Een filter wat niet zo vaak vervangen wordt, maar wel voorkomt dat vuil in de brandstof (benzine, diesel) de injectoren of vestuivers verstopt. Een brandstoffilter dient daarom op tijd vervangen te worden.
controle vervangen filters - luchtfilter

Luchtfilter auto

Met luchtfilter bedoelen we hier het filter wat de inkomende lucht voor het verbrandingsproces moet filteren. In de lucht om ons heen zit veel stof en ander vuil in kleine deeltjes. Deze deeltjes kunnen het inwendige van een motor beschadigen, naast het feit dat stof en vuil een slechte verbranding geven. Een luchtfilter vangt alle stofdeeltjes af in de aangezogen lucht en zal na verloop van tijd steeds meer verstopt raken.

Het luchtfilter hoort standaard bij een kleine of grote onderhoudsbeurt van een auto en zal dus regelmatig vervangen worden. Maar gaat uw auto tussen de beurten door meer verbruiken en slechter lopen, controleer dan het luchtfilter.

Het vervangen van een luchtfilter is bij de meeste auto’s niet veel werk en wellicht kunt u het ook zelf. Raadpleeg daarvoor ook het instructieboekje van uw auto.

controle filters auto - interieurfilterInterieurfilter of pollenfilter

Nog een filter die wel eens vergeten wordt te vervangen, maar wat eigenlijk standaard is bij een grote beurt en wanneer u een airco-installatie heeft. Het interieurfilter of pollenfilter filtert de aangezogen lucht die bestemd is voor de binnenruimte van de auto: het interieur. Het is belangrijk dat dit filter vuildeeltjes en fijn stof tegenhoudt, voordat de lucht wordt verwarmd of gekoeld en de auto binnenkomt.

Een verstopt interieurfilter kunt u soms herkennen aan een geur die u normaal gesproken niet ruikt in de auto.

controle filters auto - roetfilter

Roetfilter

Het roetfilter is onderdeel van elke dieselauto, oudere auto’s uitgezonderd. Het filter is onderdeel van het uitlaatsysteem en moet de uitlaatgassen ontdoen van de fijne roetdeeltjes. Een verstopt roetfilter wordt meestal aangegeven door een waarschuwing op het dashboard.

Veel roetfilters zijn zelf regenererend wat betekent dat de opgevangen roetdeeltjes verbranden tijdens het regeneratieproces. Hierdoor zal een roetfilter niet vaak verstopt raken.

Vragen?

Heeft u vragen over de controle en vervanging van de vele filters van uw auto of diensten van Automat Drachten? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde artikelen