Hoe herkent u een kapotte koppeling?

Een koppeling is in principe gebouwd om voor een lange periode mee te gaan, maar op een gegeven moment raakt deze versleten. Gemiddeld gebeurt dit tussen de 30.000 en 200.000 kilometer. Als er iets niet in orde is, dan geeft de unit dit in de meeste gevallen ruim van tevoren aan. Om te voorkomen dat u met uw auto langs de weg komt te staan, zijn er een aantal symptomen waaraan u een versleten koppeling kunt herkennen. In dit blog zetten we de belangrijkste voor u op een rijtje.

Vermogensverlies bij het schakelen

Als de auto moeilijk accelereert, ook bij een hoog toerental, of als de auto een bepaald geluid afgeeft, dan kan dit een teken zijn van een versleten koppeling. U weet dan ook direct waarom het een slippende koppeling heet. Het kan aanvoelen alsof de auto uit zijn versnelling schiet bij een hoge belasting. Een klassiek symptoom van een slippende koppeling. Het is dan ook noodzaak om hier direct actie op te ondernemen.

Rare geluiden

Als de koppelingselementen niet naar behoren werken, dan veroorzaakt dit verschillende geluiden bij het indrukken van het koppelingspedaal. Wanneer u rare geluiden hoort bij het indrukken van het koppelingspedaal, dan is dit een teken dat de koppelingslager versleten is. Het is niet verstandig om hiermee door te blijven rijden.

Een trillend koppelingspedaal

Als uw pedaal trilt wanneer u het intrapt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan een gebroken diafragmaveer, een verkeerde uitlijning van de koppeling met het vliegwiel of een versleten koppelingsplaat.

Hoe herkent u een kapotte koppeling?

Grotere pedaalslag

Het kan zijn dat u koppeling zacht aanvoelt wanneer u erop trapt. Hoe voelt de koppeling aan bij bediening? U voelt al snel als er een probleem is. Naar verloop van tijd zal de koppeling steeds verder onderin de pedaalslag grijpen. U kunt er vanuit gaat dat de koppelingscilinder kapot is, wanneer het pedaal op de vloer blijft liggen.

Brandlucht

Als de koppeling kapot is, dan gaat dit vaak gepaard met brandlucht in de auto. Dit wordt veroorzaakt door de wrijving van de slippende koppeling.

Afname van het motorvermogen

Schommelt het toerenaantal? Accelereert de auto moeilijk en schokkend? Wordt de prestatie op de snelweg minder? Of is de trekkracht onvoldoende? Dit zijn allemaal tekenen dat de motor aan vermogen verliest. Een doorgebrande koppelingsplaat kan hier de oorzaak van zijn.

Een slecht schakelende versnellingsbak

Gaat het wisselen van de versnellingen moeilijk? Dan is de kans groot dat de koppeling versleten is. Tijdens het schakelen maakt uw auto dan schokkende bewegingen.

Een versleten koppeling kondigt zich in de meeste gevallen aan door te gaan slippen. De auto komt maar traag in beweging als u het koppelingspedaal laat opkomen. U kunt het ook merken bij het rijden. Wanneer u plotseling gas geeft hoort u het toerental wel oplopen, maar de auto reageert er maar amper op.

 

Koppeling slipt; waar ligt het probleem en wat kunt u eraan doen?

 

Hebt u het gevoel dat uw koppeling slipt en weet u niet wat u er aan moet doen? In dit blog vertellen we alles over een slippende koppeling.

> Lees hier alles wat je moet weten over een slippende koppeling

Hoe gaat de koppeling kapot?

Bij het indrukken van het koppelingspedaal wordt de lager tegen de veren aangedrukt. Hierdoor ontstaat een hefboomwerking die ervoor zorgt dat de drukgroep iets terugtrekt waardoor de koppelingsplaat vrijkomt. De aandrijving is hierdoor tijdelijk verbroken. Zodra u de koppeling weer op laat komen wordt er weer contact gemaakt en kunt u rijden.

De koppeling kan kapot gaan of op een gegeven moment versleten raken. Des te meer u schakelt, des te sneller zal er slijtage ontstaan. Andere oorzaken van een versleten koppeling kunnen zijn een lekkende versnellingsbak, een te laag oliepeil of een verkeerde manier van schakelen.

Het is niet slim om door te blijven rijden als uw auto defect is, dus ook niet als uw koppeling versleten is. Een ongeluk zit in een klein hoekje en voor u het weet is uw auto total loss, of erger. Er lijkt misschien niet veel aan de hand als de koppeling een enkele keer lichtjes doorslipt, toch is het verstandig om hier direct naar te laten kijken en de koppelingsplaat te laten vervangen. Blijft u ermee doorrijden, dan zal ook het vliegwiel kapot gaan. Als u dit ook moet laten vervangen bent u (qua kosten) een stuk verder van huis. Daarnaast is het mogelijk dat een ander onderdeel van de auto problemen geeft, zoals de versnellingsbak of de motor. Als u hiermee door blijft rijden, dan kan er onherstelbare schade ontstaan aan de motor of de transmissie.

Het doorslippen van de koppeling zorgt er ook nog eens voor dat je brandstofverbruik omhoog gaat. Op den duur zal uw koppeling helemaal niet meer werken, dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Zo kunt u bijvoorbeeld ineens stil komen te staan op de snelweg.

Koppeling laten vervangen bij Automat Drachten

Een koppeling die goed werkt is onmisbaar. Het zorgt ervoor dat u uw auto stationair kunt laten draaien en dat u van versnelling kunt wisselen. Een koppelingsplaat is het hart van de koppeling. Als deze versleten raakt, dan kunt u voor meerdere problemen komen te staan.

Geeft uw koppelingsplaat problemen of wilt u meer informatie over de werking en het vervangen van de koppelingsplaat? Neem dan gerust contact met ons op.

Wij kunnen uw koppelingsplaat vervangen als deze versleten is. Hebt u vragen over de controle en vervanging van de koppelingsplaat van uw auto? Of wilt u meer weten over de diensten van Automat Drachten? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde artikelen

Wilt u meer handige informatie? Wij hebben meer artikelen voor u geschreven: