Gaat u regelmatig op vakantie met de auto en heeft u meer bagageruimte nodig? Dan is een dakkoffer voor u de oplossing. Een goede dakkoffer geeft u veel extra bagageruimte en u hoeft er niet langzamer voor te rijden, zoals u dat wel zou moeten met een bagagewagen.

U kunt een kwalitatief goede dakkoffer kopen in Drachten bij Automat Drachten, het autobedrijf voor al uw accessoires, onderdelen en onderhoud van uw auto.

Maar wat zijn goede dakkoffers en waar moet u op letten wanneer u een dakkoffer gaat kopen? We leggen het u uit.

Soorten dakkoffers

In het verleden gebruikten veel mensen nog de zogenoemde imperiaal: een bagagerek wat boven op de auto werd gemonteerd. Een nadeel was dat de bagage niet beschermd was tegen het weer en vrij eenvoudig te stelen was. Daarvoor moest u dan een zeil over de bagage spannen en stevig vastsjorren. Deed u dat niet, dan kon u zich onderweg ergeren aan het klapperende zeil boven op de auto.

De ontwikkeling van dakkoffers en bagagerekken heeft niet stil gestaan. Een goed voorbeeld daarvan is de Thule Trail, een multifunctioneel bagagerek voor fiets, kano, daktas en meer.

dakkoffer Drachten skibox

Soorten dakkoffer

Wat dakkoffers betreft maken we onderscheid in:

Skiboxen

Een skibox is een speciale dakkoffer waarin normaal de ski uitrusting is opgeborgen tijdens de tocht naar de wintersport. In grote brede skiboxen passen wel tot 12 skiuitrustingen. Deze extra ruimte kunt u in de zomer natuurlijk ook goed gebruiken. Vandaar dat u deze lange dakkoffers in de zomer ook vaak tegenkomt.

dakkoffer Drachten bagagebox

Bagagebox of gewone dakkoffer

Een dakkoffer noemen we ook wel een bagagebox en daarin heeft u veel keuze bij Automat Drachten. Een bagagebox is een meer vierkante dakkoffer waar u veel bagage in kwijt kunt. Ze zijn echter minder lang dan de skiboxen.

Daktas en opvouwbare dakkoffer

Een daktas is geen dakkoffer, maar kan een goed alternatief zijn voor wanneer u bijvoorbeeld al een bagagerek heeft. Een opvouwbare dakkoffer heeft als voordeel dat u deze na gebruik tot een handzaam pakket kunt opvouwen. Zo neemt het minder ruimte in wanneer u deze niet gebruikt.

Ga naar de dakkoffers in de webshop.

Aandachtspunten voor dakkoffer kopen in Drachten

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden voordat u overgaat tot het kopen van een dakkoffer.

Type dakdragers

Welke type dakdragers heeft u of wilt u gebruiken? U heeft dakdragers nodig waar u de dakkoffer op monteert. Deze moeten op de auto passen. Het is afhankelijk van de vorm van uw auto welke dakdrager u moet hebben.

Inhoud dakkoffer

De inhoud van een dakkoffer is meestal weergegeven in liters en verschilt per dakkoffer. Hoe meer liters, hoe groter het volume van de bagage mag zijn. De grootste dakkoffers hebben een inhoud van 600 liter en dat is bijna net zoveel als de bagageruimte van een gemiddelde stationwagen.

Wilt u veel bagage meenemen met een groot volume, dan kiest u een dakkoffer met een grote inhoud. Houd daarbij wel rekening met het maximale laadvermogen van de dakkoffer en de toegestane maximale dakbelasting van de auto.

Laadvermogen en dakbelasting

Voordat u het dak vollaadt is het handig dat u weet wat het maximale laadvermogen van uw auto is. De meeste dakkoffers hebben een laadvermogen van 50 of 75 kg. Van belang is dat u weet of u dit gewicht op het dak van uw auto mag vervoeren. Dit is afhankelijk van de maximale dakbelasting voor uw auto. U vindt dit gewicht in het instructieboekje. Vergeet niet dat u het gewicht van de dakkoffer zelf ook meerekent. Deze kan variëren van 7 kg voor een daktas, tot 30 kg voor een grote dakkoffer.

dakkoffer Drachten diefstal

Diefstalbeveiliging en kofferopening

Een dakkoffer moet goed af te sluiten zijn, zodat u met een gerust hart een kopje koffie kunt drinken tijdens de reis. Een dakkoffer is beter beveiligd dan een daktas, waar iemand met een mes snel een snee in kan maken. Maar ook een dakkoffer is met grof geweld open te krijgen. Bewaar uw waardevolle spullen daarom altijd in de afgesloten auto.

U moet makkelijk bij de inhoud van de dakkoffer kunnen komen en het liefst van beide zijden. Daarom zijn er dakkoffers die u aan beide zijden kunt openen (dual side). Als dat niet kan, let u er dan op dat de koffer alleen van de veilige zijde – bijrijderskant – te openen is.

Bevestiging op dakdragers

De meeste dakkoffers hebben een eenvoudig bevestigingssysteem. Binnen no-time zit de dakkoffer vast op het dak van de foto.

Luchtweerstand

Een dakkoffer heeft een negatieve invloed op het brandstofverbruik. Logisch, want de auto krijgt een andere vorm met een dakkoffer op het dak. Probeer daarom een dakkoffer te kiezen die zo min mogelijk luchtweerstand geeft. Het kost echter altijd brandstof, hoe gestroomlijnd een dakkoffer ook is.

Overige zaken

De meeste dakkoffers zijn goed uitgerust met bijvoorbeeld spanbandjes, netten of skihouders. Maar u kunt zich voorstellen dat het donker kan zijn wanneer u iets zoekt in de dakkoffer. Daarom zijn er ook speciale led lampjes te verkrijgen die u daarbij kunnen helpen. Daarnaast kunt u aparte tassen krijgen die precies op maat zijn gemaakt voor een bepaalde dakkoffer.

Kijk voor alle accessoires in de webshop.

Wilt u meer weten over dakkoffer in Drachten kopen?

Weet u niet precies welke dakkoffer u moet kopen of heeft u andere vragen over dakkoffers, kom dan gerust langs bij ons in Drachten. We kunnen dan samen uw wensen bespreken en u adviseren, zodat u de juiste dakkoffer kiest.

Gerelateerde onderwerpen

In de kennisbank van Automat Drachten vindt u talloze handige artikelen. Heeft u deze artikelen al bekeken: