Ventiel van de autoband laten vervangen

Wilt u een ventiel van een band laten vervangen, dan kunt u dat snel en vakkundig laten doen bij Automat Drachten. Wij leggen in dit artikel uit waarom het van belang is dat het ventiel van een autoband in goede staat verkeerd en waarom deze periodiek vervangen moet worden.

Doel van een autobandventiel

Via het ventiel van een band kan een band op druk gebracht worden zonder dat daarna lucht ontsnapt. Een autobandventiel werkt namelijk als een terugslagklep. Dat betekent dat de lucht (of een ander medium) maar in 1 richting langs de klep gedrukt kan worden. Zo wordt voorkomen we dat de lucht in een band niet de andere kant opstroomt via het ventiel. Dit betekent ook dat de druk waarmee u een band oppompt hoger moet zijn dan de druk in de band op dat moment.

De klep – of eigenlijk het afsluitrubber – kan wel met een het palletje in het midden van het ventiel worden ingedrukt. Hiermee verlaagt men de druk in een band wanneer deze onverhoopt te ver is opgepompt.

Waarom een ventiel van een band vervangen?

Het ventiel van een autoband vervangt men in principe bij iedere bandenwissel. Hiermee voorkomt men dat te oude ventielen worden gebruikt. Een ventiel veroudert in de loop van de tijd, waardoor deze kan gaan lekken.

Een lekkend ventiel is vaak de oorzaak van het langzaam leeglopen van een autoband. Om die reden raden wij aan om bij het plaatsen van een nieuwe band ook het ventiel te vervangen.

Merkt u dat de banden van uw auto langzaam leeglopen dan is het tijd om in actie te komen. Het kan zijn dat het ventiel aan vervangen toe is. Uiteraard zijn er ook andere oorzaken voor leeglopende lopende banden, maar het ventiel is een van de eerste dingen die wij controleren. Hierbij controleren wij ook direct de staat van het metaal rondom het gat in de velg waar men het ventiel in monteert. Dit gat moet onbeschadigd zijn en vrij van corrosie (roest). Beschadigingen en roest rond dit gat kunnen ook de oorzaak zijn van langzaam leeglopende banden.

TPMS

Het kan zijn dat u een ventiel moet laten vervangen, omdat u een TPMS laat installeren. TPMS staat voor Tire Pressure Monitoring System: een systeem wat continu de bandenspanning controleert. Hiervoor krijgt elke wiel een speciaal ventiel met een druksensor die de gemeten druk doorgeeft aan het systeem. Bij de kleinste afwijking (buiten vooraf bepaalde grenzen) geeft het systeem een alarm voor de betreffende band. Zo wordt u altijd op tijd gewaarschuwd.

Ventiel autoband laten vervangen

Elke auto vanaf 2014 moet een systeem hebben die de bandenspanning controleert, maar dat hoeft niet altijd een systeem te zijn dat speciale ventielen nodig heeft.

Lees ook: (Winter)banden met TPMS

Meer informatie nodig?

Heeft u nog vragen over het vervangen van ventielen, TPMS, het wisselen van banden of een ander onderwerp? Neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie.