Winterbanden met TPMS

Wilt u winterbanden met TPMS kopen? Dan bent u bij Automat Drachten (Friesland) aan het juiste adres. Wij leveren alle merken TPMS sensoren, voor alle merken auto’s. Of bent u op zoek naar velgen voor uw winterbanden? Dan kunnen wij die ook leveren. Net als mooie lichtmetalen velgen voor uw zomerbanden. Zo heeft u minder kosten bij het wisselen tussen winter- en zomerbanden.

lampje bandenspanning - winterbanden TPMS

Wat is TPMS?

TPMS staat voor Tire Pressure Monitoring System of wel bandenspanning controlesysteem. TPMS is verplicht voor alle nieuwe auto’s vanaf 2014. Het systeem controleert voortdurend de spanning van alle banden en waarschuwt u wanneer de spanning van een of meerdere banden te laag wordt.

Er zijn twee soorten systemen, namelijk passieve en actieve systemen.

Passieve TPMS en winterbanden

Bij het passieve systeem meet het systeem niet de daadwerkelijke spanning van de band, maar de snelheid waarmee de wielen draaien. Hiervoor gebruikt men het ABS (antiblokeeersysteem), waarvan de sensoren continu de snelheid van alle band meten. Een band met de juiste spanning zal in principe altijd een draaisnelheid hebben die gelijk is aan de snelheid van de auto.

Wanneer een band een lagere spanning heeft, zal de omtrek van de band kleiner zijn. Hierdoor zal het wiel sneller draaien dan de andere banden. Dit is voor het systeem het moment om een waarschuwing te geven.  Het systeem houdt uiteraard wel rekening met dingen als het nemen van bochten. In een bocht zullen de buitenste wielen sneller draaien, en de binnenste wieler juist langzamer. Het snelheidsverschil moet langere tijd aanhouden, voordat het systeem waarschuwt.

winterband met TPMS - tractor voorbeeld

Vergelijkt u het maar met een tractor met grote wielen achter en kleinere voor. Wanneer de tractor een snelheid aanhoudt van 20 km/uur zal de omtreksnelheid, of afrolsnelheid, van alle wielen gelijk zijn aan die snelheid. Maar de kleine wielen zullen hiervoor wel veel sneller draaien, dus meer omwentelingen maken, dan de grote wielen.

Wanneer u dit systeem in uw auto heeft, hoeft u geen speciale maatregelen te nemen, wanneer u winterbanden laat monteren. Het kan wel zijn dat u het systeem even moet resetten, voor het geval dat de winterbanden een andere maat hebben of een andere bandenspanning. Hoe u dat doet staat in het instructieboekje van uw auto. Meestal is een druk op de juiste knop voldoende. Vanzelfsprekend doen wij dat voor u, indien nodig.

Actieve TPMS en winterbanden

Een actieve TPMS meet daadwerkelijk de spanning van elke band met behulp van speciale ventielen met druksensoren. Deze sensoren sturen de gemeten spanning voortdurend via radiosignalen door naar de centrale computer van de auto. Dit systeem kan al bij kleine afwijkingen een alarm geven, waardoor u altijd op tijd uw banden op spanning kunt brengen.

winterband met TPMS - Sensor

Nadeel is dat elke band een eigen sensor heeft en dat die bij een bandenwissel moet worden overgezet, ook bij winterbanden. U bent namelijk verplicht het systeem te gebruiken. Daarnaast moet men bij een bandenwissel het systeem instellen op de nieuwe sensoren. Meestal is dit geen probleem en snel gedaan. Het is afhankelijk van het merk en model auto en het type sensor.

Ga naar TPMS-sensoren

Complete winterbandenset wisselen: het voordeel?

Dat betekent dat u het beste complete sets van velgen en banden kunt aanschaffen. Het is wel duurder dan alleen winterbanden met TPMS aanschaffen, maar die kosten haalt u er weer uit, omdat het wisselen veel sneller gaat. Het wisselen van een band en sensor kost aanmerkelijk meer tijd en geld, dan het verwisselen van een compleet wiel.

Ga naar Stalen velgen kopen

Waar koopt u goede winterbanden met TPMS?

Een goede winterband en bijpassende TPMS sensoren koopt u bij de bandenspecialist, zoals Automat Drachten. Wij leveren alle merken, maten en soorten winterbanden en TPMS sensoren voor alle merken auto’s.

Ga naar winterbanden kopen

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie.

Meer informatie nodig?

Heeft u nog vragen over het kopen van winterbanden in Drachten, het wisselen van de bandenset of een ander onderwerp? Neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder.