Heeft u scheurtjes in de banden van uw auto? Kunnen scheuren in de autoband kwaad? De staat van de autobanden is een aandachtspunt is tijdens de apk. De keurmeester kijkt niet alleen naar de profieldiepte, maar ook naar de juiste bandenmaat, draairichting, velgmaat, beschadigingen en bandenspanning.

Ook worden de banden gecontroleerd op de aanwezigheid van scheuren of scheurtjes. Dit kan duiden op een uitgedroogde of te oude band. Een band met kleine droogtescheurtjes wordt niet direct afgekeurd, zolang het canvas of karkas van de band niet zichtbaar is.

Ontstaan van scheurtjes in autoband

Autobanden bestaan uit een karkas met daar omheen een rubberlaag waarvan het loopvlak een bepaald profiel heeft. Dat profiel verschilt per merk en soort band. Een zomerband heeft namelijk een heel ander profiel dan een winterband. Hetzelfde geldt voor de samenstelling van het rubber van deze verschillende soorten banden.

Allemaal bevatten ze een middel dat het rubber soepel moet houden. Deze middelen blijven hun werk alleen goed doen wanneer de band regelmatig wordt gebruikt. Daarom vormen zich sneller scheurtjes in de banden van een voertuig wat lange tijd stilstaat; de band droogt uit.

Autobanden kunnen over het algemeen ook slecht tegen ozon in de lucht en rechtstreekse blootstelling aan uv-straling. Verder kunnen langdurige hoge temperaturen het verouderingsproces versnellen, net als vocht en een te lage bandenspanning. Een te lage bandenspanning zorgt voor een te grote vervorming van de band bij de aanraking met de weg.

Houdbaarheidsdatum banden

Autobanden hebben geen uiterste gebruiksdatum. Wilt u toch meer informatie over de leeftijd van de banden dan kunt u de productiedatum controleren. Deze staat op de band in een viercijferige code: WWJJ, bijvoorbeeld 4614 op bovenstaande foto. Dat betekent dat deze band in week 46 van 2014 is geproduceerd. Een band kan heel goed 10 jaar of langer meegaan, zolang deze altijd goed is behandeld. Daarmee bedoelen we dat de band altijd de juiste spanning heeft en regelmatig wordt gebruikt.

Het is belangrijk dat u regelmatig de staat van de banden controleert en dan niet alleen kijkt naar het profiel, maar ook let op scheuren of scheurtjes.

scheuren autoband prod.datum

Mogelijke risico’s door scheuren in autoband

Doorrijden met een uitgedroogde band (scheuren of scheurtjes) brengt de volgende risico’s met zich mee:

  • Het rubber van een uitgedroogde band is minder soepel en raakt sneller beschadigd. Hierdoor kunnen zelfs stukjes rubber losraken, waardoor het karkas of canvas zichtbaar wordt.
  • De kans op een klapband is groot bij een band met scheuren in het rubber. Op de plekken met scheuren is het rubber minder sterk.
  • Scheurtjes leiden tot een verminderde elasticiteit van het rubber, waardoor de grip op weg minder kan worden.

scheuren autoband

Hoe voorkomt u scheurvorming in een autoband?

Scheurvorming is niet altijd te voorkomen, maar toch kunt u een aantal dingen doen.

  • Verplaats de auto regelmatig wanneer u deze lange tijd (weken of maanden) niet gebruikt. Dit voorkomt ook blijvende vervorming.
  • Parkeer de auto zo kort mogelijk in de volle zon. Niet alle banden kunnen even goed tegen de uv-straling van het zonlicht.
  • Zorg altijd voor een juiste bandenspanning. Controleer deze regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand, bij elke 5e tankbeurt of bij een bepaald aantal kilometers.
  • Laat de banden op tijd vervangen of controleren.

Banden laten checken en/of banden vervangen

U dient uw banden te vervangen als u er scheurtjes in ziet. Om uw banden te laten controleren of nieuwe banden te kopen kunt u terecht bij Automat Drachten. Wij staan voor u klaar om te helpen en te adviseren over eventuele vervanging van de banden.

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie.

Meer informatie nodig?

Heeft u nog vragen over scheuren in een autoband, het wisselen van banden of een ander onderwerp? Neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder.