Autoband loopt langzaam leeg: wat kunt u hieraan doen?

Loopt de band van uw auto langzaam leeg? De banden van een auto vormen de verbinding van de auto met de weg. Is er iets mis met deze verbinding (grip), dan merkt u dat snel genoeg. Nadeel: vaak is het dan al te laat. Banden moeten altijd goed grip geven op de weg. Het is niet voor niets dat controle van de banden een belangrijk onderdeel vormt tijdens de apk. Maar kan het kwaad dat een autoband langzaam leeg loopt? Als u de band maar regelmatig op druk brengt kan het geen kwaad? Of toch wel?

autoband langzaam leeg oppompen

Veiligheid en autobanden

Dat een autoband fundamenteel is voor een auto, dat is duidelijk. Autobanden zorgen ervoor dat u op de weg blijft in bochten en bij slecht weer en warm weer. De band moet altijd in een goede staat verkeren. Dit zijn de eisen die gesteld worden aan banden:

  • Voldoende profiel
  • Juiste bandenmaat
  • Onbeschadigd
  • Geen bobbel of uitstulpingen
  • Overal dezelfde banden
  • Juiste bandensoort voor het jaargetijde
  • Juiste bandenspanning

Bandenspanning

Een belangrijk element is de bandenspanning. De banden van de auto moeten altijd aan bepaalde voorwaarden voldoen. Heel simpel gezegd: de bandenspanning mag niet te laag en niet te hoog zijn. De fabrikant geeft voor elke auto aan wat het juiste type en maat banden is en welke spanning de banden moeten hebben. Dat is niet voor niets. De banden moeten de auto dragen en het is niet de band zelf, maar de druk in de band die daarvoor zorgt.

Een te lage bandenspanning zorgt voor meer rolweerstand (hoger brandstofverbruik). Ook slijt de band sneller. Daarnaast vervormen de zijkanten (wangen) van de band te veel, waardoor beschadigingen kunnen ontstaan.

Door een te hoge bandenspanning gaat een band meer bol staan op het loopvlak, het deel wat de weg raakt. Hierdoor zal de band minder grip hebben en in het midden sneller slijten. Trillingen en stuiteren is ook vaak een gevolg van een te hoge spanning.

band loopt langzaam leeg

Waarom loopt een autoband langzaam leeg?

Elke autoband loopt langzaam leeg, omdat het rubber altijd iets poreus is. Maar dat is maximaal 3% per maand. Dus bij een druk van 3 Bar is dat 0,03 Bar. Dit kunt u op een normale drukmeter niet eens zien.

Het verhaal wordt anders wanneer u de band elke week op moet pompen. Dan is de kans groot dat de band lek is, waardoor hij langzaam leeg loopt. Oorzaken hiervoor kunnen zijn:

Spijker of iets dergelijks in de band

Wanneer er een spijker in de band zit, kan de lucht langzaam ontsnappen langs de spijker. Dat hoeft niet heel snel te gaan. Loopt de band leeg dan adviseren we dat u eerst kijkt of er een schroef op spijker in het loopvlak van de band zit. Zit er een pijker in? Trek deze er dan niet uit. De band zal dan in een keer leeglopen. U kunt beter zo snel mogelijk – maar wel rustig – naar een garage rijden, zodat men daar de band kan repareren met een zogenaamde prop.

Wilt u het zekere voor het onzekere, vervang het wiel dan door het reservewiel en breng het te vervangen wiel naar de garage.

Lek ventiel

Het ventiel is een terugslagklep die voorkomt dat de lucht uit de band ontsnapt. Een ventiel wordt voor de zekerheid altijd vervangen bij het vervangen van een band. Hiermee voorkomt men het ouder worden van de rubberafdichtingen in het ventiel, waardoor een ventiel kan gaan lekken.

Lekke velgrand

We rijden tegenwoordig allemaal op zogenoemde tubeless banden: banden zonder binnenband. Een autoband heeft dus geen binnenband zoals een fietsband. Dat betekent dat de velg en de band geheel luchtdicht moeten zijn. Belangrijk hierbij is de aansluiting van de band op de velg. De randen van een autoband worden ook wel de hiel van de band genoemd. Deze klemt zich bij het plaatsen en het op druk brengen van de band tegen de velgrand. In deze hiel loopt een dikke staaldraad die zorgt voor de nodige stevigheid.

Beschadiging van de velgrand kan ervoor zorgen dat de druk langzaam lager wordt. De meeste beschadigingen worden veroorzaakt door stoepranden of andere obstakels op de weg. Roestvorming kan ook een oorzaak zijn van ontsnappende lucht via de velgrand.

Wat kunt u doen aan een langzaam leeglopende band?

Merkt u dat de autobanden langzaam leeglopen dan is het van belang dat u in actie komt. Zoals genoemd kunt u zelf kijken of de oorzaak te achterhalen is. Wilt u de banden laten controleren door professionals. Automat Drachten verzorgt de verkoop en montage van uw autobanden. Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie.

Heeft u nog vragen over een band die langzaam leegloopt, het wisselen van banden of een ander onderwerp? Neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder.