Bobbel of uitstulping op de band

Ziet u een bobbel of uitstulping op de zijkant van een van de banden van uw auto? Blijf er dan niet mee rijden, maar laat de band zo snel mogelijk vervangen. U loopt namelijk een grote kans om een klapband te krijgen. Hoe kan die bobbel of uitstulping op de band ontstaan? We leggen het u uit.

Wat is de oorzaak van de bobbel?

Een autoband bestaat in principe uit twee lagen:

  • Karkas
  • Rubberlaag

Het karkas van een band vormt de basis en bestaat uit meerdere lagen kunststofvezel-matten, metalen banden en koorden. Deze lagen geven de band de noodzakelijke stevigheid, maar de band moet ook voldoende te vervormen zijn tijdens het rijden om oneffenheden op te vangen.

Een bobbel of uitstulping op de band ontstaat wanneer het karkas in de band beschadigd raakt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de band een stoeprand te hard raakt. Hierdoor kan er een scheur ontstaan in een of meerdere lagen van het karkas. Op deze plek voorkomt dan alleen het rubber nog dat de band lek raakt.

Maar rubber is flexibel en kan worden opgeblazen en uitgerekt als een ballon. Dat is ook precies wat er gebeurt: de druk in de band drukt het rubber verder naar buiten en blaast deze op als een ballon: de bobbel of uitstulping.

bobbel autoband wisselen

Kan een bobbel of uitstulping kwaad?

Het rubber van een band scheurt of knapt wanneer de druk hoog genoeg is. Vandaar dat doorrijden met een bobbel op de band levensgevaarlijk is. De bobbel of uitstulping op de band kan op elk moment knappen met alle gevolgen van dien.

Bij een lage snelheid kunt u de auto waarschijnlijk wel in bedwang houden. Maar bij hoge snelheden is dat veel moeilijker, vooral als het om een van de voorbanden gaat.

Deuk in autoband

In plaats van een bobbel kan er ook een deuk in een autoband zitten. Het tegenovergestelde dus. Deze deuk kan meestal geen kwaad, omdat het gaat om een kleine oneffenheid die is ontstaan tijdens het productieproces en die pas te zien is wanneer de band op druk is gebracht.

Zo snel mogelijk vervangen

U moet een beschadigde band zo snel mogelijk laten vervangen om ongelukken te voorkomen. Heeft u een reservewiel bij de auto, vervang dan het wiel met de beschadigde band voor het reservewiel voordat u naar de garage rijdt. Ook als u maar een paar kilometer hoeft te rijden. U wilt het risico niet lopen dat u een ongeluk krijgt.

Het vervangen van de band

Het vervangen van een beschadigde band is voor een garage dagelijks werk. Zij kunnen twee banden binnen een half uur vervangen. U kunt het beste ook de band aan de andere kant laten vervangen.

Wanneer u alleen de beschadigde band laat vervangen door een nieuwe, dan heeft u aan de andere kant een meer versleten band. Dit verschil in slijtage heeft invloed op de wegligging van de auto. De nieuwe band meer grip heeft dan de versleten band.

bobbel autoband slechte weg

Hoe voorkomt u een bobbel of uitstulping?

De autobanden van tegenwoordig kunnen echt wel tegen een stootje en zullen niet zo snel beschadigd raken. Maar ze zijn niet onkwetsbaar.

Zoals gezegd is een beschadiging aan het karkas van een band de oorzaak van het ontstaan van de bobbel. U moet voorkomen dat het karkas beschadigd raakt door:

  • Voorzichtig een stoep op te rijden als dat noodzakelijk is.
  • Te voorkomen dat u met hoge snelheid door een gat in de weg rijdt.
  • Grote oneffenheden in de weg te vermijden: denk aan putdeksels.
  • Te rijden met een te lage bandenspanning. Te weinig spanning zorgt voor een vervorming van de wangen van de band.

Wat kan Automat Drachten voor u doen?

Bent u er niet zeker van of het gaat om een bobbel of juist een deuk? De medewerkers van Automat Drachten controleren de band voor u en kunnen deze binnen afzienbare tijd voor u vervangen.

Zij staan voor u klaar om te helpen en te adviseren over eventuele vervanging van de banden.

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie.

Meer informatie nodig?

Heeft u nog vragen over bobbels of uitstulping op een autoband, het wisselen van banden of een ander onderwerp? Neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder.