Uitlijnen auto: dit moet u weten

Moet u telkens bijsturen tijdens het rijden? Grote kans dat de wielen van de auto niet meer goed zijn uitgelijnd. Wat is dat eigenlijk, het uitlijnen van een auto? En waarom is dit belangrijk? We leggen het u uit in dit artikel.

Wat is uitlijnen?

Normaal gesproken moet u het stuur van de auto kunnen loslaten en zal de auto rechtdoor rijden. Dat doet u natuurlijk niet, maar toch is het een manier om te controleren of de wielen van de auto allemaal dezelfde kant op willen. Is de auto verkeerd uitgelijnd dan kan het zijn dat u deze problemen ervaart:

  • De auto trekt naar links of rechts en u steeds moet bijsturen.
  • Het stuur scheef staat bij rechtuit rijden, vooral na het raken van een obstakel.
  • Onregelmatige slijtage van de banden; de buitenzijde van het loopvlak slijt sneller dan de binnenkant of andersom.

Het uitlijnen van een auto is een vak apart en er komt veel meer bij kijken dan we hier bespreken. Het belangrijkste voor u is te weten dat bij het uitlijnen de stand van alle wielen exact wordt opgemeten op een speciale uitlijnbank.

Hierbij monteert wij op elk wiel sensoren die de stand doorgeven aan de computer. Vooraf moeten de juiste gegevens worden opgegeven aan de computer, omdat voor elke auto (merk, type en uitvoering) de waarden verschillend zijn.

Een monteur kan bij afwijkingen de juiste stand van elke wiel herstellen door de juiste onderdelen goed af te stellen. Soms is dat niet mogelijk, omdat bijvoorbeeld een onderdeel is verbogen. Deze zal men dan eerst moeten repareren of vervangen.

uitlijnen auto monteur

Wanneer auto uitlijnen?

Zodra u merkt dat de auto niet meer goed stuurt is het verstandig dit te laten controleren. Dit kan zijn nadat u per ongeluk te hard tegen een stoep bent opgereden. Hierdoor kunnen onderdelen verbogen raken, waardoor een wiel scheef komt te staan.

Het is altijd verstandig na een aanrijding, hoe klein de schade misschien ook is, de auto te laten controleren.

Een garage weet bij welke reparaties het noodzakelijk is de uitlijning te controleren.

uitlijnen auto scheef afgesleten

Gevolgen van slechte uitlijning

Het meest voorkomende gevolg van een slecht uitgelijnde auto is de ongelijke slijtage van een of meerdere banden. Zelfs bij minimale afwijkingen slijten de banden sneller.  Gebeurt dit aan binnenkant van de band dan ziet u dit minder snel dan bij slijtage aan de buitenkant van het loopvlak. Slijtage aan de binnenkant ziet u pas als het stuur helemaal naar links of rechts draait.

Het kan zelfs zo erg zijn dat het karkas van de band bloot komt te liggen zonder dat u het merkt. Zodra het karkas bloot ligt bestaat de kans dat de band klapt. Een klapband op de snelweg bij hoge snelheden kan veel leed veroorzaken.

Blijft niet rijden

Vermoedt u dat de uitlijning van de auto niet goed is? Laat dit controleren! Blijf er niet mee rijden en voorkom grotere problemen. Naarmate u langer wacht lopen de kosten op.

Heeft u een steen of stoeprand te hard geraakt of een ‘tik’ van een andere auto gehad? Grote kans dat er iets is verbogen. Meestal merkt u het zelf wel, omdat de auto niet meer hetzelfde aanvoelt als voorheen.

Meer informatie nodig over uitlijnen auto?

Heeft u nog vragen over het uitlijnen van uw auto, TPMS, het wisselen van banden of een ander onderwerp? Dit kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie.