Spoorverbreders of spacers kopen: waar moet je op letten?

Heeft u spoorverbreders of spacers nodig? Dan is het wellicht eerst interessant om u uit te leggen wat een spoorverbreder of spacer is en waarvoor u ze kunt gebruiken. Spacers zijn ronde metalen schijven die we tussen de velg en de wielnaaf aanbrengen, zodat de wielen verder naar buiten komen te staan.

Ze vergroten de spoorbreedte van uw auto. Met de spoorbreedte bedoelen we de afstand tussen het midden van de rechter band en het midden van de linker band. Door het gebruik van spoorverbreders ligt de auto beter op de weg. Over het algemeen worden spacers gemaakt van aluminium, magnesium of een mengsel van allebei. Door een spoorverbreder op uw auto te laten monteren heeft u meer controle over uw auto en zal uw auto meer opvallen zeker in combinatie met een stel mooie velgen.

De apk-keuring en spoorverbreders of spacers

Nu vraagt u zich misschien af of uw auto door de apk-keuring komt als uw spoorverbreders laat monteren. De apk-meester zal niet meteen kijken of er spoorverbreders op uw auto zitten. Hij zal wel bekijken of de spoorverbreders niet voor technische mankementen zorgen, waardoor de auto eventueel niet door de Apk-keuring komt.

spoorverbreders en spacers

De regel geldt dat de spoorverbreder maximaal 2 procent groter mag zijn dan de maat die op het kentekenbewijs of in het kentekenregister staat. Daarnaast moet ook gelet worden op het gebruik van de juiste bouten en moeren bij de montage van de spoorverbreder of spacer. Zo mogen de bouten en moeren bijvoorbeeld niet te kort te zijn en minimaal 10-12 mm ingeschroefd zijn.

Voor- en nadelen

Spoorverbreders of spacers brengen een aantal voor- en nadelen met zich mee, waarover we u hieronder graag meer vertellen. Spoorverbreders of spacers hebben de volgende voordelen:

  • Uw auto krijgt zowel een sportiever als een pittiger uiterlijk. De auto ziet er ook breder uit, omdat de wielen verder naar buiten komen te staan.
  • Spoorverbreders creĆ«ren meer ruimte voor bredere banden.
  • Spoorverbreders verbeteren de prestaties van de auto. Met spoorverbreders op de voorwielen ligt uw auto stabieler op de weg. Montage van spoorverbreders op de achterwielen zorgt ervoor dat u de auto gemakkelijker kunt insturen.
  • Door het gebruik van spoorverbreders is er meer ruimte voor grotere remmen.
  • Als u velgen met een hoge ET-waarde heeft, zullen deze beter aansluiten. Hierover vertellen we u in de volgende alinea meer.

Zijn er ook nog nadelen verbonden aan het plaatsen van spacers op uw auto? Dat is inderdaad het geval. De montage van spacers kan de volgende minpunten hebben:

  • De wiellagers van uw auto kunnen meer belast worden. Spoorverbreders hebben namelijk invloed op de ophangingswaarden van de auto.
  • De banden van uw auto kunnen eerder slijten. Dit is wel afhankelijk van hoe de spoorverbreders gemonteerd zijn en voor welke spoorverbreders u kiest.
  • Bij dikkere spoorverbreders kunnen de wielen aanlopen in de wielkasten en de stuuruitslag kan verminderen. Met de stuuruitslag bedoelen we hoe ver u het stuur naar rechts of naar links kunt draaien.

De ET-waarde en de correcte maten spacers bepalen voor uw auto

Alle auto’s hebben een ET-waarde. Deze waarde verschilt per auto. De ET-waarde van de velg geeft aan hoe diep de naaf in de velg gaat, ten opzichte van het midden van de velg. Als de velgen een hogere positieve ET-waarde hebben, dan heeft dit tot gevolg dat de wielen verder naar binnen staan. Hierdoor kunnen de wielen aanlopen.

U hebt vaak spoorverbreders nodig wanneer u andere velgen monteert met een grotere ET-waarde. De velgen zouden anders te ver naar binnen komen te staan. Met de juiste maat spoorverbreder brengt u deze weer naar buiten.

spoorverbreder en et-waarde

Als u een spoorverbreder laat monteren, komen de wielen verder naar buiten te staan. Met een spoorverbreder kunt u dus de ET-waarde aanpassen. Als u besluit om spacers aan te schaffen voor uw auto, dan wilt u uiteraard alleen profiteren van de voordelen die spoorverbreders met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk dat u de juiste maat kiest voor uw auto. Maar wat is nu de beste maat en hoe wordt deze bepaald?

Spoorverbreders zijn verkrijgbaar in verschillende diktes die lopen van 5 mm tot 40 mm. De dikte van de spoorverbreder bepaalt hoe ver de wielen naar buiten steken. Bij het kiezen van de correcte spoorverbreder heeft u de ET-waarde van uw auto nodig. Kunt u deze waarde niet terugvinden, dan kun u deze eenvoudig opzoeken op de https://www.steekmaat.nl/. Op deze website vult u het merk, model en bouwjaar van uw auto in en vervolgens krijgt u de ET-waarde van uw auto te zien. Hebben uw wielen bijvoorbeeld een ET-waarde van 40 en heeft u voor uw auto een ET-waarde van 35 nodig, dan zou een spoorverbreder van 40-35=5 mm een goede keuze zijn.

Spoorverbreders of spacers kopen en laten monteren bij Automat Drachten

Wilt u spoorverbreders of spacers aanschaffen, bekijk dan ons ruime aanbod. Bij ons vindt u gegarandeerd de spoorverbreder die u zoekt. Onze deskundige vakspecialisten kijken graag met u mee welke spoorverbreder de beste is voor uw auto.

Ook voor de montage kunt u bij Automat Drachten terecht. Neem dus contact met ons op als u nog vragen heeft of spoorverbreders wilt aanschaffen en laten monteren. Wij helpen u meteen verder. Met geschikte spacers verbetert u niet alleen de rijkwaliteiten van uw auto, maar verhoogt u ook uw veiligheid op de weg!

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heeft u deze artikelen al gelezen:

Heeft u nog vragen over het kopen van slotbouten en -moeren, velgen, het wisselen van de bandenset of een ander onderwerp? Neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder