Onderhoud van uw auto

Goed onderhoud van uw auto is essentieel, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over onvoorziene problemen. Er kan altijd iets mis gaan, maar u kunt veel problemen voorkomen door regelmatig en goed onderhoud van uw auto.

Laat uw auto op tijd onderhouden bij Automat Drachten, het garagebedrijf in Drachten voor onderhoud, reparaties, het vervangen van onderdelen en meer.

Waarom is onderhoud auto zo belangrijk?

Niets is blijvend en alles wordt ouder, waardoor de levensduur van iets afhankelijk is van de verzorging. Dat geldt ook voor uw auto, want als u uw auto nooit schoonmaakt, zal de buitenkant van de carrosserie op een gegeven moment gaan roesten zonder dat u daar erg in hebt. Op het moment dat u het ziet is het te laat. Misschien een extreem voorbeeld, maar het geeft wel de noodzaak aan van het wassen van uw auto.

onderhoud auto Drachten

Een auto bestaat echter uit veel meer dan alleen de carrosserie; de buitenkant. Een auto heeft bijvoorbeeld heel veel draaiende en bewegende delen die allemaal aan slijtage onderhevig zijn. Denkt u maar aan de koppelingsplaten of remschijven en -blokken. Deze moeten regelmatig gecontroleerd worden en op tijd worden vervangen. Dat geldt ook voor verschillende vloeistoffen als motorolie en remolie.

Door een relatief kleine investering in regelmatig onderhoud, hoeft u geen geld uit te geven aan onnodige dure reparaties en vervangingen. Uw auto behoudt ook meer van zijn waarde wanneer u kunt aantonen dat de auto goed onderhouden is. Daarom is het belangrijk dat elk onderhoud aan de auto wordt vastgelegd in het onderhoudsboekje van uw auto. Een auto zonder onderhoudsboekje of een leeg onderhoudsboekje is minder waard en moeilijker in te ruilen of te verkopen.

onderhoud auto Drachten filters

Wat heeft allemaal onderhoud nodig?

Van een auto heeft bijna alles regelmatig onderhoud nodig, zoals we hierboven al hebben uitgelegd. Maar niet alles slijt even snel of moet vaak worden vervangen.

Zo zijn er meer zaken waar u aan kan denken:

  • Accu
  • Uitlaat
  • Katalysator
  • Filters, bijvoorbeeld het roetfilter en het oliefilter
  • Airco
  • Banden
  • Wiellagers
  • Riemen, bijvoorbeeld de distributie- en multiriem
  • Enzovoort

Dit is maar een kleine opsomming, want de lijst is natuurlijk veel langer en verschilt per merk en model auto. Voor (bijna) elke auto is namelijk een onderhoudsschema opgesteld door de autofabrikant, waarin het specifieke onderhoud is opgenomen.

Onderhoudsinterval

Die schema’s geven aan wanneer een auto bepaald onderhoud nodig heeft. Dan kan zijn na een bepaald aantal gereden kilometers of een bepaalde periode. Dat kan ook gelden voor een kleine of grote onderhoudsbeurt.

Kleine onderhoudsbeurt

Tijdens een kleine beurt controleren we een aantal essentiële zaken als banden, remmen, motorolieniveau en verlichting. Het zijn op zich kleine dingen maar toch heel belangrijk. Een kleine beurt is meestal elke 15.000 km noodzakelijk of minimaal elk jaar.

Ga naar kleine onderhoudsbeurt.

Grote onderhoudsbeurt

Bij een grote onderhoudsbeurt voeren we controles en vervangingen uit aan de hand de controlelijst van de fabrikant en onze eigen controlepuntenlijst. Een grote beurt is veel uitgebreider dan een kleine beurt en daarom ook belangrijker, omdat dan veel noodzakelijke onderdelen worden gecontroleerd, vervangen of in orde worden gebracht.

Ga naar grote onderhoudsbeurt.

onderhoud auto Drachten distributiereim

Onderhoud en de APK

Er zijn nog steeds mensen die denken dat de apk gelijk staat aan een onderhoudsbeurt. Zij vinden het bij de aanschaf van een auto heel belangrijk dat deze apk gekeurd is. Dat is natuurlijk ook belangrijk, maar een apk is absoluut niet hetzelfde als onderhoud uitvoeren. Tijdens een apk controleert de keurmeester de meest essentiële zaken van een auto met betrekking tot de veiligheid en de milieueisen.

Loopt de apk van uw auto af, laat de apk dan tegelijkertijd uitvoeren met een kleine of grote beurt. Dat scheelt u een extra gang naar de garage en bespaart u geld.

Ga naar apk aanvragen.

Is uw auto toe aan een onderhoud in Drachten?

Bij Automat Drachten voeren we alle onderhoudsbeurten uit, voor alle merken en modellen auto’s en tegen eerlijke prijzen. Dat betekent dat u vooraf weet wat de rekening ongeveer zal zijn. Ongeveer, want we kunnen altijd iets tegenkomen waar wij en u niet op rekenen. Maar we zullen altijd met u overleggen, voordat we onderdelen vervangen of een reparatie uitvoeren.

Weet u niet wanneer onderhoud nodig is?

Misschien bent u het instructieboekje van de auto kwijt of zat deze niet bij de auto toen u hem kocht. Dan kunt u altijd ons vragen een en ander voor u na te kijken. Wij kunnen u precies vertellen wat de onderhoudsintervallen zijn van uw auto.

Automat Drachten is er voor u

Heeft u vragen over het onderhoud van uw auto? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde onderwerpen

In de kennisbank van Automat Drachten vindt u talloze handige artikelen. Heeft u deze artikelen al bekeken: