Hoe herkent u een winterband?

Denkt u er aan winterbanden te kopen? Waar moet u dan op letten en hoe herkent u een winterband? Automat Drachten (Friesland) legt het u uit in dit artikel.

Wat is een winterband?

Winterbanden zijn speciale autobanden, bedoeld voor het gebruik in de koude tijd van het jaar. We noemen dit winterbanden omdat met de winterband de noodzakelijke eigenschappen van een veilige band in het winterseizoen behouden blijven.

Een band vormt de brug tussen de auto en de weg. Om die reden is het van levensbelang dat de band altijd voldoende grip heeft op het asfalt. Een versleten band, met onvoldoende profiel, zorgt voor ongelukken wanneer u plotseling moet remmen, te hard door een bocht rijdt of door een plas water rijdt. Maar de grip is niet alleen afhankelijk van het profiel van de band. Ook de breedte van de band moet afgestemd zijn op het type auto.

Rubbersoort en winterbanden

Het verschil tussen zomerbanden en winterbanden zit in het materiaal en de structuur van de band. Het soort rubber is mede bepalend voor de grip van een band op de weg. Rubber heeft een bepaalde hardheid en stugheid. Wanneer temperaturen veranderen, verandert de structuur van rubber ook. Hoe harder het rubber, hoe minder grip de band heeft.

Het rubber van een normale autoband wordt harder naar mate de temperatuur daalt. Het rubber van een zomerband wordt dus harder naarmate het winterseizoen ingaat. Om die reden heeft een zomerband minder grip in winterse omstandigheden. Een winterband heeft een speciale rubbersamenstelling, die ‘zacht’ blijft bij lagere temperaturen, waardoor de grip beter blijft, ook bij hele lage temperaturen.

Profiel

winterband herkennen profiel normale band

Naast het soort rubber is het profiel heel belangrijk voor de grip van de band. Het profiel bepaalt bijvoorbeeld hoe de band het water onder de band afvoert. Dat is vooral belangrijk wanneer er veel water op de weg is. Wanneer een band het water niet snel genoeg kan afvoeren, kan de auto gaan ‘drijven’ op het water; het alom bekende aquaplanning. De auto verliest dan geheel de grip op de weg met alle mogelijke gevolgen van dien.

Het profiel van verschillende soorten en merken autobanden kan enorm verschillen, maar er zijn wel algemene overeenkomsten tussen zomerbanden, winterbanden en vierseizoenenbanden.

Profiel winterband

profiel winterband herkennen

Een winterband herkent u direct aan het profiel. Het profiel van een winterband bestaat namelijk uit meer afzonderlijke vlakjes dan een andere band. In deze vlakken zitten zogenoemde lamellen. Deze lijken op kleine zigzag-scheurtjes en zijn bedoeld om in een sneeuwlaag te ‘grijpen’. De lamellen openen en sluiten zich namelijk wanneer ze in contact komen met de weg. Door deze werking blijft er weinig sneeuw in het profiel zitten, wat de grip ten goede komt. Een vierseizoenenband heeft ook lamellen in het profiel, maar minder.

Verschil tussen 3PMSF  en M+S symbool

TPMSF en M+S symbool; winterband herkennen

Een goedgekeurde winterband herkent u aan het 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake) symbool. Dit wordt ook wel het Alpine of sneeuwvlok genoemd. Alleen banden met dit keurmerk mogen in veel landen gebruikt worden tijdens de wintermaanden. Dit symbool betekent echter alleen dat de band geschikt is voor sneeuw en aan de minimale eisen voldoet. Check daarom altijd vooraf welke band toegestaan is in het land van bestemming.

Het symbool M+S (Mud en Snow) kunt u tegenkomen op meerdere banden. Het betekent volgens de fabrikant dat de band geschikt is voor modder en sneeuw. Een fabrikant mag dit symbool naar eigen inzicht op de band zetten. Dus ook zonder dat dit is getest. Het is dus geen officieel symbool, maar ziet u ook vooral op vierseizoenenbanden en zelfs op sommige zomerbanden.

Waar koopt u goede winterbanden?

Een goede winterband koopt u bij de bandenspecialist, zoals Automat Drachten. Wij leveren alle merken, maten en soorten winterbanden.

Ga naar Winterbanden kopen

Gerelateerde artikelen

Op de website van Automat Drachten vindt u tientallen artikelen met waardevolle informatie.

Meer informatie nodig?

Heeft u nog vragen over winterbanden, het wisselen van de bandenset of een ander onderwerp? Neem dan contact op met ons. Dat kan door het contactformulier in te vullen of gewoon te bellen met 0512-532304. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder.