Universele dakdrager kopen

Wanneer u iets wil vervoeren op het dak van uw auto, dan heeft u dakdragers nodig waarop u bijvoorbeeld een dakkoffer of fietsendrager kunt monteren. Welke universele dakdrager is geschikt voor uw auto? We leggen het u uit in dit artikel.

Universele dakdrager niet voor elke auto

Universele dakdrager wil zeggen dat de dakdrager op meerdere typen auto’s past, onafhankelijk van het automerk. Deze universele dakdragers zijn echter alleen universeel voor auto’s met een open of gesloten dakrail (geïntegreerde dakrail). Auto’s zonder een dakrail hebben speciale bevestigingspunten, waarvoor u speciale bevestigingsmaterialen nodig heeft. Deze auto’s hebben vaak (afgedekte) schroefgaten of haakpunten waar geen universele dakdrager op past. Niet alle auto’s hebben bevestigingspunten voor dakdragers. Vergewis u ervan dat uw auto de mogelijkheid heeft om dakdragers te monteren als uw auto geen dakrail heeft.

universele dakdrager kopen

Draagvermogen, luchtweerstand en geluid

Het is belangrijk vooraf te weten waarvoor u de dakdragers gaat gebruiken in verband met het draagvermogen van de dakdragers. De meeste dakdragers mogen tot 100 kg worden belast wat over het algemeen genoeg is voor een aantal fietsen of een gevulde dakkoffer. Toch moet u er wel rekening mee houden en geen zwaardere ladingen plaatsen. Er zijn mensen die bij gebrek aan een aanhangwagen, een lading hout op de dakdragers vastzetten. Daarvoor zijn ze niet bedoeld en deze mensen kunnen een fikse boete verwachten wanneer ze worden aangehouden.

Een ander punt is de luchtweerstand van de dakdragers wat aardig kan oplopen voor minder goed gestroomlijnde dakdragers. Hiermee bedoelen we de vorm van de stangen die van goede dakdragers een minder windgevoelige vorm hebben.

Hetzelfde geldt voor het windgeruis wat op kan treden door de dakdragers op het dak. Probeer uit te vinden wat het effect is van de dakdrager op uw auto.

Universele dakdrager in de praktijk

Met de juiste dakdrager voor uw auto kunt u van alles vervoeren op het dak. Houdt u er wel rekening mee dat het gewicht wat op het dak mag rusten aan een maximum is gebonden. Dat maximum gewicht vindt u in het instructieboekje van uw auto of anders op het internet.

universele dakdrager dakkoffer

Dakkoffer of daktas

Op de dakdragers kunt u een dakkoffer monteren, zodat u meer ruimte overhoudt in uw auto. Een dakkoffer is dan ook praktisch op vakantie, maar koop wel een goede dakkoffer of daktas en vervoer geen kostbare spullen in de dakkoffer. De kwalitatief goede dakkoffers zijn tegenwoordig redelijk beveiligd tegen diefstal, maar een echte crimineel krijgt elke dakkoffer open. Een goed afgesloten dakkoffer is geen 100% garantie dat deze niet open te krijgen is.

In plaats van een dakkoffer kunt u ook kiezen voor een daktas die u na gebruik kunt opvouwen, zodat deze minder ruimte inneemt.

Ga naar dakkoffer kopen voor meer informatie.

universele dakdrager fietsendrager

Fietsendragers

Het mooie van dakdragers is dat u deze voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Zo plaatst u een dakkoffer wanneer u op vakantie gaat en in de vrije weekenden monteert u de fietsendrager(s). Er zijn vele soorten fietsendragers te koop, waarvan de fietsendrager voor op het autodak vooral populair zijn bij eigenaren van mountainbikes en racefietsen. Deze zijn veel lichter dan gewone fietsen en daardoor makkelijker op de auto te tillen. Houd er wel rekening mee dat u voor elke fiets een aparte fietsendrager nodig heeft.

Voor meer informatie over fietsendragers gaat u naar fietsendrager kopen.

Bagagerek

Er zijn ook speciale bagagerekken te koop die u op de dakdragers kunt monteren. Deze kunt u vergelijken met de ouderwetse imperiaal die vroeger op de auto’s werd gemonteerd.

universele dakdrager kanodrager

Overige dragers

Met speciale dragers kunt u een kleine kano, ski’s of een surfplank vervoeren op het dak van uw auto. Zo zijn er zelfs dakdragers voor speciale daktenten te koop.

Ga voor meer informatie over dakdragers naar dakdrager kopen.

Meer weten?

Heeft u meer informatie nodig of komt u er niet uit? Dan staan we bij Automat Drachten voor u klaar. Kom langs in onze winkel. Dan nemen samen de mogelijkheden door en kunnen we de juiste dakdragers voor u bestellen. Of neem even contact op met ons.

Ga naar de fietsdragers in de webshop.

Gerelateerde onderwerpen

In de kennisbank van Automat Drachten vindt u talloze interessante artikelen. Heeft u deze artikelen al bekeken: