Dakdrager voor (elektrische) fiets

Het mooie weer komt er weer aan en u wilt uw fiets(en) meenemen op vakantie of gewoon om ergens anders een rondje te rijden. Dan heeft u een fietsendrager nodig die u op de trekhaak, achterklep of op het dak van uw auto monteert. Kiest u voor het dak omdat u geen trekhaak heeft, dan is er keuze genoeg, maar waar moet u op letten? We leggen een en ander uit in dit artikel.

dakdrager (elektrische) fiets

Voordelen dakdrager fiets op het autodak

Wanneer u fietsen op het dak vervoert heeft u geen aparte verlichting of kentekenplaat nodig en voor bijna alle auto’s zijn passende dakdragers en fietsendragers te krijgen. Dat wil zeggen dat uw auto dakrails of een andere mogelijkheid moet hebben waar u dakdragers op kunt monteren. De eigenlijke fietsendrager monteert u dan weer op deze dakdragers. Informatie hierover vindt u in het instructieboekje van uw auto.

Hierin zal ook het maximale toegestane gewicht staan wat u op het dak mag vervoeren. Het aantal fietsen maakt niet uit zolang u dit maximum maar niet overschrijdt.

Wilt u bij de kofferbak kunnen tijdens de rit naar uw vakantiebestemming, dan is dat mogelijk omdat de fietsen op het dak staan. Met een fietsendrager op de trekhaak kan dat alleen wanneer deze kantelbaar is.

Ga naar dakdragers kopen voor meer informatie.

dakdrager fietsendragers

Nadeel dakdrager fiets op het autodak

Een nadeel van een fietsendrager op het dak van uw auto is natuurlijk dat u de fiets veel hogerop moet tillen. Met een lichte mountainbike of racefiets is dit geen probleem, maar een gewone fiets en zeker een elektrische fiets is veel zwaarder, waardoor u die niet zomaar op het dak tilt. Daar komt bij dat er vaak een maximum toelaatbaar gewicht geldt voor fietsendragers op het dak.

Keuze hangt af van de te vervoeren fietsen

Dakdragers en bijbehorende fietsendragers hebben meestal een maximaal toegestaan te dragen gewicht van 20 kg. Dat betekent dat u alleen relatief lichte fietsen kunt vervoeren en geen zware (elektrische) fietsen. Elektrische fietsen wegen vaak meer dan 20 kg, vooral met een vaste accu die u niet kunt verwijderen. U doet er goed aan om de fietsen te wegen voordat u overgaat tot de aanschaf van een fietsendrager voor op het dak. Zijn de fietsen te zwaar, dan zit er niets anders op dan een fietsendrager voor op de trekhaak aan te schaffen.

Tip: verwijder niet alleen de accu van de fiets, maar ook alle ander bagage die u eenvoudig kunt verwijderen.

Ga naar fietsendrager kopen voor meer informatie over soorten fietsendragers.

Meer weten?

Heeft u meer informatie nodig of komt u er niet uit? Dan staan we bij Automat Drachten voor u klaar. Kom langs in onze winkel. Dan nemen samen de mogelijkheden door en kunnen we de juiste fietsendrager voor u bestellen. Of neem even contact op met ons.

Ga naar de fietsdragers in de webshop.

Gerelateerde onderwerpen

In de kennisbank van Automat Drachten vindt u talloze interessante artikelen. Heeft u deze artikelen al bekeken: