Dakdragers kopen in Drachten

Bent u op zoek naar een dakdragers voor op uw auto? Dan bent u bij Automat Drachten aan het juiste adres. Dakdragers zijn essentieel wanneer u een dakkoffer – ook wel bagagebox genoemd – of fietsdrager wilt gebruiken. In dit artikel leggen we u uit waar u op moet letten bij de aanschaf van dakdragers.

dakdragers Drachten dakkoffer

Soorten dakdragers

Er zijn vele soorten dakdragers, van aerodynamisch tot vierkant, van staal tot aluminium en met een verschillende belastbaarheid. Het is daarom belangrijk de juiste dakdragers te kiezen.

Dakdragers bestaan normaal gesproken uit de draagstangen, de draagvoeten – of voetenset – en het kitsysteem (bevestigingssysteem). Hierbij is de vorm van de draagstangen in de loop van de jaren steeds verder ontwikkeld, zodat ze zo aerodynamisch mogelijk zijn. Stalen draagstangen zijn vaak goedkoper, maar ook steviger dan de aluminium stangen. Deze laatste zijn echter veel beter bestand tegen alle weersinvloeden.

Aerodynamische dakdragers hebben bijna geen invloed op het brandstofverbruik en maken veel minder tot geen geluid. Vooral wanneer de dakdragers voor langere tijd op uw auto heeft zitten is het verstandig om voor de meest aerodynamische dakdragers te gaan. Ze zijn duurder, maar geven geen hinderlijk geluid en kosten (bijna) geen extra brandstof.

Maar het belangrijkste bij de keuze van dakdragers is de bevestigingsmogelijkheid op uw auto. Dit is namelijk afhankelijk van de vorm van het dak van de auto.

dakdragers Drachten kano's

Dakdragers en daktype van uw auto

Het montagesysteem van de dakdragers moet zijn afgestemd op uw auto. Heeft u bijvoorbeeld een dakrail of een geheel gesloten vlak dak? Voor elk type dak is een apart montagesysteem nodig.

Plat dak

U heeft geen dakrail of andere speciale voorzieningen op uw autodak. Dat betekent dat u een montagesysteem nodig hebt waarbij u de dakdrager met een speciale bevestiging om de dakrand en in de deursponning vastzet.

Vaste bevestigingspunten of fixpoints

In dit dak zitten speciale bevestigingspunten onder een klepje of schuifje. Het kan zijn dat er schroefgaten zitten of een andere constructie voor de bevestiging.

dakdragers Drachten fixpoints

Open dakrailing

De open dakrailing zijn de bekende stangen welke in lengte richting op het dak zijn geplaatst en waar u uw hand omheen kunt doen. Open dakrailing wordt vaak toegepast op stationwagons en SUV’s.

Gesloten railing of flush railing

De gesloten railing is een sierlijke lijst welke aan de buitenzijde van de auto direct op het dak zijn gemonteerd. Er zit geen ruimte tussen het dak en de railing, u kunt dan ook niet met uw hand onder de railing door. Toch monteert u de dakdragers met de juiste bevestiging op deze railing.

Sleuf of T-track

Veel oudere auto’s hebben een speciale sleuf – of T-track – langs beide zijden van het dak. In deze sleuf passen speciale bevestigingspunten van bepaalde dakdragers.

Regengoot

Wanneer uw auto een zogenoemde regengoot heeft aan beide zijden van het dak, dan heeft u waarschijnlijk een oldtimer of een bestelbus. Regengoten ziet u niet meer bij nieuwere auto’s. Toch zijn er nog dakdragers te verkrijgen die u met klemmen op de regengoot vastzet.

dakdragers Drachten fietsen

Waar let u verder op?

Wanneer u weet welk daktype u heeft, dan is het belangrijk om te weten welke dakdragers bij uw dakkoffer passen. Hierbij gaat het vooral om de breedte van de stang van de dakdrager. Deze mag niet breder zijn dan het bevestigingssysteem van de dakkoffer. Is de stang breder, dan loopt u kans dat u de dakkoffer niet vast kunt zetten en een aparte bevestiging moet kopen.

Ga daarom altijd voor een passende dakdragers voor uw dakkoffer.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen?  Weet u niet precies welke dakdragers u moet kopen of heeft u andere vragen over dakdragers? Bij Automat Drachten ben u aan het juiste adres. Wij zijn als autobedrijf actief in Drachten en omgeving. Wij helpen u de juiste dakdragers uit te zoeken. Wij zijn leverancier van merken als Thule en Hapro.

Dakdragers huren

Liever geen dakdragers aanschaffen? U kunt bij ons terecht voor de verhuur van dakdragers. Of u nu wel of geen dakrailing hebt, in beide gevallen kunt u bij ons terecht. Wij verhuren uitsluitend systemen van A-merken om een optimale pasvorm en betrouwbaarheid onderweg te kunnen garanderen.

Zie ook: Verhuur

Gerelateerde onderwerpen

In de kennisbank van Automat Drachten vindt u talloze handige artikelen. Heeft u deze artikelen al bekeken: