Wat mag je vervoeren op een fietsendrager?

Een fietsendrager is gemakkelijk en handig voor het vervoeren van een of meerdere fietsen. Toch ziet u ook wel eens fietsendragers met andere goederen erop bevestigd, bijvoorbeeld een grote bagagetas. Is dat toegestaan? We leggen het u uit in dit artikel.

Wat is een fietsendrager

Een fietsendrager is een op een auto aangebrachte constructie waarmee men fietsen kan vervoeren. Het is geen standaard onderdeel van de auto en kan dan ook worden gedemonteerd.

Hoeveel fietsen vervoerd mogen worden is afhankelijk van het maximum aantal waarvoor de fietsendrager is bedoeld. Dat betekent dat u bijvoorbeeld op een fietsendrager voor 2 fietsen maximaal 2 fietsen mag vervoeren. Daarnaast heeft elke fietsendrager een maximum draagvermogen, wat varieert van 20 tot 60 kg.

Fietsendragers kunt u opsplitsen in drie groepen:

vervoeren op fietsendrager trekhaak

 

Trekhaakfietsendrager

Er zijn twee soorten fietsendragers voor op de trekhaak van een auto en van elk van deze twee zijn vele typen dragers te koop.

Platformdragers: de fietsen staan in speciale wielgoten en zitten vast met frameklemmen of speciale spanbanden. Dit zijn de meest gebruikte fietsendragers en u heeft een grote keuze uit merken en modellen.

Ophang- of armdragers: een fiets hangt bij deze dragers aan twee armen die worden uitgeklapt. Deze dragers kunnen tot 4 (zeer) lichte fietsen dragen en zijn niet bedoeld voor zware fietsen zoals e-bikes. Deze dragers nemen zeer weinig ruimte in wanneer u ze niet gebruikt.

Deze fietsendragers zijn enkel en alleen bedoeld voor fietsen. U mag er geen andere goederen mee vervoeren.

vervoeren op fietsendrager achterklek

Achterklep-fietsendrager

Voor deze ophang fietsendragers geldt hetzelfde als voor een trekhaakfietsendrager voor wat betreft het aantal fietsen, draagvermogen en te vervoeren goederen.

vervoeren op fietsendrager dak

Dak-fietsendrager

Fietsendragers op het dak van een auto zijn ook populair, maar voor deze dragers geldt ook dat je er alleen maar fietsen mee mag vervoeren.

De wet is duidelijk

De wet is hierin duidelijk, volgens artikel 5.18.7 lid 1 sub d Regeling Voertuigen:

“indien de lastdrager is geconstrueerd voor het vervoer van specifieke goederen, mogen geen andere én niet meer van deze goederen worden vervoerd dan waarvoor de constructie is bestemd”.

Hiermee is het duidelijk dat u een fietsendrager alleen mag gebruiken voor het vervoer van fietsen.

Andere oplossingen

Wilt u toch bagage of andere zaken vervoeren op uw trekhaak of het dak van uw auto, dan zijn daar andere oplossingen voor. Zo zijn er speciale platvormdragers voor op de trekhaak waarop een bagagetas of -box kan worden geplaatst.

Voor op het dak van uw auto kunt u speciale dragers kopen voor een dakkoffer, daktas of bijvoorbeeld ski’s of een kano.

Ga naar dakdragers kopen voor meer informatie.

Meer weten?

Heeft u meer informatie nodig of komt u er niet uit? Dan staan we bij Automat Drachten voor u klaar. Kom langs in onze winkel. Dan nemen samen de mogelijkheden door en kunnen we de juiste fietsendrager voor u bestellen. Of neem even contact op met ons.

Ga naar de fietsdragers in de webshop.

Gerelateerde onderwerpen

In de kennisbank van Automat Drachten vindt u talloze interessante artikelen. Heeft u deze artikelen al bekeken: