Verschil 7-polige of 13-polige stekkerdoos

Bij de aanschaf van een fietsendrager voor op de trekhaak van uw auto moet u weten welke stekkerdoos u heeft bij de trekhaak. Vooropgesteld dat u een trekhaak heeft. Heeft u deze nog niet, dan moet u een keuze maken tussen een 7-polige en 13-polige stekkerdoos.

Welke u nodig heeft en wat het verschil is tussen een 7-polige en 13-polige stekkerdoos leggen we u uit in dit artikel.

verschil 7-polige 13-polig stekkerdoos trekhaak

Trekhaak kopen

Wanneer u een trekhaak koopt, is het afhankelijk van de toepassing waarvoor u de trekhaak wilt gebruiken welke stekkerdoos u laat monteren. Een 7-polige stekkerdoos heeft aansluitingen voor de wettelijke verplichte verlichting op aanhangers en fietsendragers. Dat betekent dat deze stekkerdoos de voeding levert voor achterlichten, richtingaanwijzers, remlicht, mistlamp en kentekenplaatverlichting.

Een garage zou u altijd moeten vragen welke stekkerdoos u wilt laten monteren. Doen ze dat niet en u vergeet het aan te geven, dan zal de garage waarschijnlijk een 13-polige stekker monteren. Deze heeft u echter niet nodig voor een fietsendrager. Een 13-polige stekker is vooral bedoeld voor caravans, omdat hier meer aansluitingen voor nodig zijn.

Wat is dan het verschil?

Een 7-polige stekkerdoos heeft alleen aansluitingen voor verlichting die u verplicht bent te hebben en heeft maar 7 aansluitingen. Deze is voldoende voor kleine aanhangers (tot 750 kg), fietsendragers en bijvoorbeeld vouwwagens.

Een 13-polige stekkerdoos heeft 13 aansluitingen en is bedoeld voor onder andere caravans en boottrailers, waarvoor achteruitrijverlichting en een mistlampaansluiting verplicht zijn. Daarnaast heeft de 13-polige stekkerdoos aansluitingen die een caravan van stroom voorzien ten behoeve van de binnenverlichting, koelkast en accu.

 

7-polige stekker - verschil 7-polige 13-polig stekkerdoos

7-polige stekker

13-polige stekker - verschil 7-polige 13-polig stekkerdoos

13-polige stekker

Een ander verschil is de wijze waarop u een stekker in de stekkerdoos plaatst. Een 7-polige stekker heeft een uitsparing aan de onderkant die om het nokje in de stekkerdoos moet vallen, waardoor u de stekker altijd goed plaatst. Na het insteken wordt de stekker op zijn plaats gehouden door het klepje van de stekkerdoos dat over de stekker valt. Bij een 13-polige aansluiting gaat het anders, omdat u deze na het insteken een kwartslag rechtsom moet draaien (met de klok mee). De 13-polige stekker heeft een nokje die in de uitsparing van de stekkerdoos moet passen bij het insteken en kan daardoor maar op een manier worden ingestoken. De stekker is pas goed geplaatst en gezekerd wanneer deze een kwartslag is gedraaid en het klepje van de stekkerdoos op het daarvoor bedoelde uitsteeksel van de stekker valt.

Welke aansluiting heeft u nodig?

Dat is dus afhankelijk van de stekkerdoos naast de trekhaak op de auto. Heeft u een 13-polige aansluiting, dan heeft u een fietsendrager met een 13-polige stekker nodig en anders een 7-polige stekker.

Maar dat bent u niet verplicht, want er zijn verloopstekkers waarmee u een 7-polige stekker op een 13-polige stekkerdoos kunt aansluiten of een 13-polige stekker op een 7-polige stekkerdoos. Het maakt dus eigenlijk niet zo veel uit welke aansluiting u heeft, de stekker van een fietsendrager past altijd, zo nodig met een verloopstekker.

Regels voor het buitenland

Voor Nederland voldoet u aan de regels met betrekking tot de verlichting wanneer u een 7-polige aansluiting gebruikt, maar andere landen kunnen andere regels hanteren. Zo is het in Duitsland en Oostenrijk verplicht een mistachterlicht en achteruitrijverlichting op de fietsendrager te hebben. Daar hebt u dus een 13-polige aansluiting en dito verlichting op de fietsendrager voor nodig.

Meer weten?

Heeft u meer informatie nodig of komt u er niet uit? Dan staan we bij Automat Drachten voor u klaar. Kom langs in onze winkel. Dan nemen samen de mogelijkheden door en kunnen we de juiste fietsendrager voor u bestellen. Of neem even contact op met ons.

Ga naar de fietsdragers in de webshop.

Gerelateerde onderwerpen

In de kennisbank van Automat Drachten vindt u talloze interessante artikelen. Heeft u deze artikelen al bekeken: