Koppeling slipt; waar ligt het probleem en wat kunt u eraan doen?
Lijkt het alsof u auto langzamer accelereert dan normaal? Rijd u met moeite over heuvels? Zit er een vrije speling in het koppelingspedaal en ruikt u vaak een brandgeur in de auto? Dan is de kans groot dat de koppeling slipt? Hoe kan dit en wat kunt u eraan doen? In dit blog leggen we het aan u uit.
Hoe ontstaat een slippende koppeling?
Een correct werkende koppeling is afhankelijk van de wrijvingskracht tussen de koppelingsplaat en het vliegwiel. Wordt het wrijvingscoëfficiënt lager, dan beginnen de contact makende oppervlaktes te slippen. Het draaimoment wordt dan niet in zijn geheel overgebracht van de motor naar de transmissie. Het resultaat hiervan is dat de auto meer tijd nodig heeft om te acceleren en presteert daarom minder goed. Heuvels opkomen wordt hierdoor ook moeilijker, omdat het vermogen dat overgebracht moet worden naar de stang van de versnellingsbak niet genoeg is om het voertuig voort te laten bewegen.
Het slippen van de koppeling kan meerdere oorzaken hebben. We zetten de meest voorkomende redenen voor het slippen van de koppeling voor u op een rijtje.
Versleten frictievoeringen en schijfoppervlak
Als de frictievoeringen ernstig versleten zijn, dan worden ze niet meer goed genoeg tegen de oppervlakte van het vliegwiel gedrukt. Elementen kunnen niet meer op de juiste manier contact maken, omdat de druk inzet van het mechanisme niet genoeg is. Dit heeft als resultaat dat de vervormde voering ongelijkmatig tegen het vliegwiel gedrukt wordt.
Smeren van frictievoeringen
Het smeren van de frictievoeringen vermindert ruwheid. De elementen die contact maken slippen door het lage wrijvingscoëfficiënt.
Beschadigde of zwakkere diafragmaveer
Als de veer van het diafragma minder elastisch is, dan zal de druk op de koppelingsplaat onvoldoende zijn voor het activeren van de unit.
Problemen met de verbinding van de koppeling
Het opzwellen van rubberen componenten, een uitgerekte kabel, verlies van strakheid in elementen of een beschadigde hefboom in voertuigen met een mechanische koppeling kunnen ook zorgen voor het slippen van de koppeling. De druk inzet op de diafragmaveer is dan niet goed genoeg om voor een goed contact van de onderdelen te zorgen.
Hoe kunt u voorkomen dat de koppeling slipt?
U kunt zelf voorkomen dat de koppeling slipt, door rekening te houden met de volgende punten.
1. Vervang de componenten van het systeem in een kit
De diafragma veer, de drukplaat, de koppelingsplaat en de druklager gaan ongeveer even lang mee, naar schatting zo’n 150.000 kilometer aan brandstof. Het is daarom verstandig om al deze elementen in een kit te vervangen.
2. Controleer de strakheid van de units en componenten
Verlies van strakheid van de hydraulische aandrijving, lekkage van olie uit het zegel van de krukas, pakkingen van de motor en de transmissie met schade; het zijn allemaal tekenen dat er olie op de frictievoering zit.
3. Kies componenten die passen bij uw rijstijl
Voor een kalme en vloeiende rijstijl maakt u gebruik van een standaard koppeling met frictievoeringen die gemaakt zijn van samengesteld materiaal. Deze elementen hebben een lage functie temperatuur, ze zijn voordelig en ze hebben een optimaal wrijvingscoëfficiënt.
Rijd u echter in een sportauto, dan kunt u beter gebruik maken van een speciale koppeling, die ontworpen is voor een zware belasting. De voeringen worden gemaakt met een mengsel van aluminium, koper, keramiek en gietijzer, in combinatie met carbon en Kevlar. Deze combinatie kan beter tegen slijtage, hoge temperaturen en is zeer geschikt voor een sportieve rijstijl.
4. Controleer de juiste instelling van de vrije slag van het pedaal
Als de vrije slag van het pedaal incorrect is, dan zorgt dit voor ontkoppeling van de koppeling. Dit heeft als resultaat dat de frictievoeringen sneller slijten, met als gevolg oververhitting en vervorming van de koppelingsplaat.
5. Gebruik de juiste werkvloeistof
Het is belangrijk om altijd de werkvloeistof te gebruiken die door de fabrikant wordt aanbevolen. Meng nooit verschillende vloeistoffen, dit is slecht voor de koppeling.
Hoe herkent u een kapotte koppeling?
Een koppeling kan versleten raken en het is belangrijk dat u dit herkent. In dit blog geven we de sypmtomen van een kapotte koppeling aan. Meer weten?
> Lees hier alles wat je moet weten over een kapotte koppeling
Koppeling laten vervangen door Automat Drachten
Een koppeling die goed werkt is onmisbaar. Het zorgt ervoor dat u uw auto stationair kunt laten draaien en dat u van versnelling kunt wisselen. Een koppelingsplaat is het hart van de koppeling. Als deze versleten raakt, dan kunt u voor meerdere problemen komen te staan.
Geeft uw koppelingsplaat problemen of wilt u meer informatie over de werking en het vervangen van de koppelingsplaat? Neem dan gerust contact met ons op.
Wij kunnen uw koppelingsplaat vervangen als deze versleten is. Hebt u vragen over de controle en vervanging van de koppelingsplaat van uw auto? Of wilt u meer weten over de diensten van Automat Drachten? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer handige informatie? Wij hebben meer artikelen voor u geschreven: