Schokdempers repareren of vervangen

Heeft u het gevoel dat uw auto ‘zweverig’ over de weg gaat of verder doorzakt in de bochten dan normaal? Grote schokdempers repareren vervangenkans dat een of meerdere schokdempers niet goed meer werken en vervangen moeten worden. Laat het in ieder geval zo snel mogelijk controleren door Automat Drachten om een ongeluk te voorkomen, want slechte schokbrekers zijn vaak de oorzaak.

Functie en werking schokdemper

De meeste auto’s hebben schroefveren in de ophanging die oneffenheden in de weg op moeten vangen. Een auto met deze veren en zonder schokdempers zou onherroepelijk gaan stuiteren wanneer de auto over een minder vlakke weg rijdt. Door het constante in en uit elkaar gaan van de veren wordt de beweging steeds meer versterkt met het stuiteren als gevolg. De schokdempers moeten dit voorkomen, doordat deze makkelijker in elkaar te drukken zijn, dan dat ze teruggaan. Deze remmende werking brengt de schroefveer weer tot rust.

Een schokdemper kunt u vergelijken met een zuiger in een cilinder met speciale olie aan beide zijden van de zuiger. Wanneer de auto over een oneffenheid rijdt zal de schokdemper ook ingedrukt worden. Hierbij moet de olie zich snel kunnen verplaatsen vanuit de ruimte boven de zuiger naar de ruimte onder de zuiger. Dit moet snel gaan, omdat anders de schokdemper de auto omhoog zou drukken. De olie verplaatst zich via speciale kleppen of poortjes die weinig weerstand bieden aan de olie.

Bij het terugveren moet de schokdemper de olie zich juist langzaam verplaatsen van onder de zuiger naar de ruimte boven de zuiger. Dit voorkomt dat de schroefveer in een keer terug kan veren naar zijn oude stand en dempt dus die beweging. In tegenstelling tot bij het indrukken, bieden de kleppen nu veel weerstand tegen het verplaatsen van de olie.

schokdempers repareren vervangen slijtage

Gevolgen slechtwerkende schokdemper

Een auto moet altijd goed contact houden met de weg en daarbij spelen de schokdempers een grote rol. Zo zal in een bocht geen tegenkracht meer aanwezig zijn en de auto makkelijker van de weg raken. Hetzelfde geldt voor de remweg die langer wordt door het ontbreken van een goede demping.

Door een slechte schokbreker kan een band gaan stuiteren, waardoor deze heel snel kan slijten met een klapband als gevolg. Is het iets minder, dan zullen er grote slijtplekken ontstaan in het profiel van de band.

Verder zult u merken dat het sturen vreemd aanvoelt: het gevoel dat de auto niet meer ‘luistert’ naar uw stuurbewegingen.

Controleren van de schokdemper

U kunt zelf de werking van de schokdempers controleren door de auto enkele malen te laten opveren. Hiervoor moet u de auto een aantal malen op en neer bewegen bij een van de voorwielen. Kies wel een stevig onderdeel waar u de auto vastpakt om deuken te voorkomen. Probeer de auto soepel op en neer te laten gaan en laat de auto los. De auto mag nu maximaal twee keer nadeinen.

Blijft de auto langer nadeinen, dan kunt u ervan uitgaan dat de demper is versleten. Deze test biedt geen honderd procent zekerheid, maar geeft wel een zekere indicatie van de dempwerking.

Bij Automat Drachten hebben we een speciale schokdemper-testbank waarmee precies de dempende werking van de schokdempers kan worden getest.

Lekkende schokdempers

De schokdempers zijn gevuld met speciale olie en hebben afdichtingsringen die de olie in de cilinder houden. Wanneer u olie ziet aan de buitenkant van de schokdemper, kan dat duiden op een lek. Een lekkende schokdemper moet altijd worden vervangen.

Schokdempers vervangen

Voor het vervangen van een schokdemper heeft u speciaal gereedschap nodig. Daarom kunt u dit het beste laten doen door een garage. Dan weet u zeker dat u de juiste schokdemper krijgt en dat deze goed gemonteerd wordt.

Vragen?

Heeft u vragen over de controle en vervanging van schokdempers van uw auto of diensten van Automat Drachten? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde artikelen