Remvloeistof: controle en vervanging

De remmen zijn belangrijke onderdelen van een auto en slecht werkende remmen kunnen veel leed veroorzaken. Vandaar dat de werking van de remmen een onderdeel vormt van de apk van een auto. Daarom is remvloeistof controle belangrijk. Het remsysteem bestaat niet alleen uit remschijven en remblokjes, maar vormt een complex geheel waarbij de remvloeistof een belangrijke rol speelt.
remvloeistof controle vervanging remschijf

Wat is remvloeistof

Een auto wordt uiteindelijk tot stilstand gebracht door de wrijving die ontstaat tussen de remblokken en de remschijven wanneer u op het rempedaal trapt. De meeste auto’s hebben tegenwoordig voor en achter remschijven, maar er zijn nog steeds auto’s met remtrommels op de achteras.

De remvloeistof is een hydraulische vloeistof die de uitgeoefende kracht op het rempedaal via leidingen overbrengt op de remcilinders, die daardoor uitzetten. De remcilinders drukken op hun beurt de remblokken op een of beide zijden van de remschijf, afhankelijk van het type. Hydraulisch wil zeggen dat de vloeistof goed druk over moet kunnen brengen, wat in principe met elke vloeistof zou kunnen, zelfs met water. Water is echter veel te dun, heeft geen smerende werking en zal te snel verdampen en corrosie veroorzaken.

Vandaar dat voor een remsysteem alleen speciale vloeistof wordt gebruikt die onder alle omstandigheden zijn eigenschappen behoudt, onder andere:

  • Schuimvorming: de vloeistof mag geen schuimvorming kennen
  • Viscositeit: de viscositeit moet gelijk blijven bij (zeer) lage en hoge temperaturen

remvloeistof controle vervanging remsysteem

Het remsysteem

Zoals hiervoor beschreven vormen het rempedaal en de remschijf de twee uiterste delen van het remsysteem. Daartussen bevinden zich meerdere onderdelen:

  • Rembekrachtiger
  • Hoofdremcilinder met remvloeistofreservoir
  • Remleidingen
  • Wielremcilinder
  • Remblokken

Eenvoudig uitgelegd werkt het systeem als volgt.

De rembekrachtiger zorgt ervoor dat minder kracht op het rempedaal hoeft te worden gezet, om toch goed te kunnen remmen. De hoofremcilinder is rechtstreeks verbonden met de rembekrachtiging en is tegenwoordig meestal een zogenoemde tandemcilinder. Deze verdeelt het remsysteem in twee remcircuits: voor- en achterremmen of diagonaal gescheiden circuits. Door het remsysteem op te delen wordt de kans kleiner dat men zonder remmen komt zitten bij lekkage in een van de circuits.

Het reservoir met de remvloeistof is boven op de hoofdremcilinder geplaatst en heeft zo een rechtstreekse verbinding met de hoofdzuiger van de remcilinder.

Vanaf de hoofdremcilinder lopen leidingen van elk circuit naar elke aangesloten wielremcilinder. Deze leidingen en verbindingen vormen een belangrijk controlepunt bij elke apk, omdat veel lekkages ontstaan op de verbindingspunten of door corrosie van de leidingen.

Een ander punt is de aansluiting op de remcilinder die in de remklauw is gemonteerd. Door vervuiling of te oude remvloeistof treedt soms lekkage op bij de verbindingen en de zuigers.

remvloeistof controle vervanging reservoir

Remvloeistof controleren

Het niveau van de remvloeistof moet regelmatig gecontroleerd worden en dat gebeurt daarom bij elke kleine of grote beurt. Zelf het niveau controleren is ook verstandig om op tijd lekkages te ontdekken. Ziet u een verdacht plasje onder de auto, controleer dan de volgende vloeistoffen: olie, koelvloeistof en remvloeistof.

Wanneer u zelf remvloeistof bijvult, gebruik dan de voorgeschreven vloeistof, omdat er meerdere soorten zijn. Verschillende soorten remvloeistof door elkaar gebruiken kan funest zijn voor het remsysteem. Raadpleeg daarom altijd het instructieboekje.

Vervanging remvloeistof

Laat de remvloeistof op tijd vervangen door een garage. Hoe vaak dat moet gebeuren, kunt u waarschijnlijk vinden in het instructieboekje van uw auto. Staat het daar niet in, dan kunnen wij u verder helpen. Van elke auto is bekend hoe vaak de remvloeistof vervangen moet worden en meestal gebeurt dit tijdens een kleine of grote beurt.

Vragen over remvloeistof controle en vervanging?

Heeft u vragen over de controle of vervangen van remmen of ander diensten van Automat Drachten? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde artikelen