Verlichting voor uw auto kopen

Goed zicht is belangrijk voor uzelf, maar ook voor uw medeweggebruikers, want zij moeten u ook kunnen zien. Daarom is het belangrijk dat de verlichting van uw auto altijd in orde is en u een reservesetje lampen in de auto heeft. Verlichting voor uw auto kopen doet u bij Automat Drachten, waar alleen kwaliteitsverlichting wordt verkocht en u antwoord krijgt op al uw vragen over verlichting voor de auto.

verlichting auto kopen

Apk en verlichting

Dat de verlichting belangrijk is tijdens een apk is waarschijnlijk geen nieuws voor u, want men controleert streng op de verlichting. Een enkel lampje wat het niet doet betekent al dat uw auto niet door de keuring komt. Een garagebedrijf zal meestal direct het kapotte lampje vervangen, maar dat zijn wel extra kosten die u kunt besparen door regelmatig zelf de verlichting te controleren. Veel lampjes kunt u zelf vervangen, waarmee u in ieder geval op het arbeidsloon bespaart.

Bij het vervangen van een lamp is het belangrijk dat u een lamp plaatst van de juiste sterkte en kleur. Er gelden nogal wat regels voor het voeren van verlichting op een auto of ander voertuig.

Regels en wetgeving autoverlichting

Duidelijke wetgeving voor het voeren van verlichting is noodzakelijk, zodat voertuigen duidelijk herkenbaar zijn, maar ook dat duidelijk is wat de andere weggebruiker doet. Zonder deze regels zou een blauw knipperlicht op een gewone auto voor veel verwarring zorgen, omdat u denkt dat het om een politiewagen gaat.

Voor wat betreft de kleur van het licht is de wet duidelijk. Naar voren gestraald licht (dimlicht, grootlicht, mistlampen e.d.) moet geel of wit zijn. De kentekenverlichting en achteruitrijlampen moeten wit licht geven. Knipperlichten mogen naast oranje ook wit of rood licht uitstralen. De achterlichten en remlichten dienen altijd rood te zijn.

verlichting auto kopen - reservelampen

Rijden met onjuiste of defecte verlichting

Rijden met een defecte lamp kan u € 140 kosten wanneer de politie u aanhoudt. Maar een lamp kan onderweg ineens defect raken en daar kunt u niets aan doen. Vandaar dat u meestal de kans krijgt om de defecte lamp ter plekke te vervangen, maar dan moet u wel een reservelamp bij u hebben.

Onjuiste verlichting (kleur, uitstraling en sierverlichting) kan u net zoveel kosten, net als het voeren van mistlicht wanneer dat niet mag.

Soorten lampen

Wanneer u bij een bouwmarkt een autolamp wilt kopen moet u wel weten wat voor soort lamp je nodig hebt. Elke lamp in uw auto heeft zijn eigen fitting waar de lamp in moet passen, voltage en stroomsterkte (ampère). Welke lamp u nodig hebt is te vinden in het instructieboekje van uw auto, net als de beschrijving hoe u de lamp kunt vervangen.

H1/ H4/ H7 lampen

Bij de invoering van halogeenverlichting was de H1 de eerste halogeenlamp. Het heeft een gloeidraad en kon voor zowel grootlicht als dimlicht worden gebruikt.

H4 en H7 zijn de meest gebruikte lampen voor het dimlicht en grootlicht, waarbij H4 een combinatielamp is voor dimlicht en grootlicht door de toepassing van twee gloeidraden. De gloeidraad van het dimlicht is deels afgeschermd met een kapje, waardoor het licht alleen naar boven straalt. Hierdoor komt het licht tegen de bovenkant van de reflector en zal daardoor schuin naar voren en beneden weerkaatst worden.

Wanneer u het grootlicht inschakelt, gaat het dimlicht uit en zal de andere gloeidraad, zonder kapje, stroom krijgen. Dit licht zal door de reflector rondom recht vooruit worden gestraald.

De H7 heeft een enkele gloeidraad en kan voor zowel dimlicht als grootlicht gebruikt worden. De H7 geeft 30% meer licht dan de H4.

 

verlichting auto kopen - xenonlamp

Xenon

Xenonverlichting is nog steeds populair door het goede licht wat deze lampen geven. Onjuist geïnstalleerde xenonverlichting en goedkope nep-xenonverlichting zijn meestal de oorzaak van het hinderlijke blauwe en felle licht waar veel mensen over klagen.

LED

Ledverlichting vervangt steeds meer de gewone verlichting. Dat is een goede zaak, maar daar staat tegenover dat deze lampen niet altijd eenvoudig door u te vervangen zijn.

Gloeilampen

Voor de overige lampen worden nog steeds gewone gloeilampen gebruikt en sommige lampen hebben gekleurd glas (richtingaanwijzer).

Ga naar de webshop voor alle autoverlichting.

Vragen?

Heeft u vragen over de verlichting van uw auto of diensten van Automat Drachten? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde artikelen