Wat zijn de symptomen van een verstopt oliefilter?

Alle auto’s die op benzine of diesel rijden zijn voorzien van een oliefilter. Een oliefilter zorgt ervoor dat de motorolie gereinigd wordt voordat deze het motorblok ingaat. Motorschade wordt voorkomen doordat het filter ervoor zorgt dat de smering van de motordelen optimaal is. Na verloop van tijd kan een oliefilter verstopt raken en deze zal dan vervangen moeten worden.

Maar hoe weet u nu wanneer het oliefilter verstopt is? En hoe kunt u een oliefilter vervangen? In dit blog leggen we het aan u uit.

Wat is een oliefilter?

Een oliefilter heeft als doel het vuil te verwijderen uit de motorolie. De motorolie stroomt langs de motoronderdelen en zorgt ervoor dat deze goed gesmeerd worden. Wanneer de olie langs de motor stroomt worden er ook kleine slijtagedeeltjes meegenomen, zoals roet, metaaldeeltjes of verbrandingsresten. Dit wordt gefilterd en verzameld in het oliefilter. Het vuil verspreidt zich op deze manier niet verder in de motor en de smering blijft optimaal. Als het vuil zich wel met de motorolie zou mengen, dan zou dit kunnen leiden tot schade aan de motoronderdelen en ernstige slijtage.

U begrijpt nu misschien dat het belangrijk is om het oliefilter regelmatig te vervangen. Het filter kan na verloop van tijd namelijk verstopt raken. Tijdens een grote beurt wordt het oliefilter standaard vervangen, maar u kunt het ook gewoon zelf doen.

Wat zijn de symptomen van een verstopt oliefilter?

Een verstopt oliefilter kan leiden tot motorschade, daarom is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te herkennen. Wanneer het oliefilter defect of verstopt is, kan dit ervoor zorgen dat er niet meer voldoende olie wordt vervoerd naar de motordelen. Dit zorgt ervoor dat de motordelen niet meer goed gekoeld en gesmeerd worden.

Het resultaat? Oververhitting, slijtage en in het ergste geval een vastgelopen motor. Een gevolg hiervan kan zijn dat de motor vervangen moet worden, en dit kan hoog in de kosten lopen. Het is daarom beter om een verstopt oliefilter zo vroeg mogelijk te herkennen, zodat deze vervangen kan worden.

U kunt een verstopt oliefilter herkennen aan de volgende symptomen:

  • Er wordt meer olie verbruikt dan normaal;
  • Na stilstand liggen er olievlekken onder de auto;
  • De motor raakt vaak oververhit;
  • Het waarschuwingslampje van de olie in het dashboard gaat branden;
  • De motor prestaties verslechteren;
  • De behuizing van het filter is lek of opgezet.

Het is natuurlijk verstandiger om uw oliefilter preventief te vervangen en niet te wachten tot het filter verstopt is geraakt. U kunt een oliefilter het beste vervangen na elke 30.000 kilometer. U kunt dan ook direct de motorolie verversen.

Wat zijn de symptomen van een verstopt oliefilter?

Welke soorten oliefilters zijn er?

Voordat u zelf het oliefilter gaat vervangen is het belangrijk om te weten wat voor oliefilters er zijn en welke u nodig hebt. Er zijn twee verschillende soorten oliefilters, een by-pass oliefilter en een full-flow oliefilter.

By-pass oliefilter

Niet alle motorolie wordt bij een by-pass oliefilter uit de carterpan gefilterd. Het oliefilter hoeft daarom ook veel minder vervangen te worden. Voor het motorblok is dit niet zo goed; het grootste gedeelte van de olie wordt nu namelijk niet gefilterd wanneer het langs de motoronderdelen wordt rondgepompt. De levensduur van de motor kan hierdoor veel korter zijn. Alleen oudere auto’s hebben tegenwoordig nog een by-pass oliefilter.

Full-flow oliefilter

Alle motorolie gaat vanuit de carterpan door het oliefilter bij een full-flow oliefilter, voordat het rondgepompt wordt in de motor. Deze oliefilters zijn de verbeterde versie van de by-pass oliefilters. In alle nieuwe auto’s vind u dan ook een full-flow oliefilter.

Hoe kunt u het oliefilter het beste onderhouden?

Eigenlijk is het niet nodig om een oliefilter te onderhouden. Als u zich houdt aan het type motorolie dat door de fabrikant is voorgeschreven, dan kan het oliefilter ongeveer een jaar meegaan zonder dat u er iets aan hoeft te doen. Vervang het filter tijdig en gebruik de juiste motorolie en u hebt nergens omkijken naar. Is het tijd om het oliefilter te vervangen? Neem dan contact op met Automat Drachten.

Oliefilter laten vervangen bij Automat Drachten

Is het oliefilter van uw auto aan vervanging toe? Hebt u last van een verstopt oliefilter of wilt u het filter preventief laten vervangen? Om problemen met de motor te voorkomen is het belangrijk om het oliefilter jaarlijks of na iedere 30.000 kilometer te laten vervangen. Doet u dit niet, dan kan dit ernstige schade aan uw auto opleveren.

Hebt u vragen over de controle en vervanging van het oliefilter van uw auto? Of wilt u meer weten over de diensten van Automat Drachten? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde artikelen

Wilt u meer handige informatie? Wij hebben meer artikelen voor u geschreven: