Wieldoppen: verkoop en vervanging, zowel los als in sets.

Heeft u geen fraaie lichtmetalen velgen onder uw auto, dan kunt u uw auto toch er net zo uit laten zien door mooie wieldoppen te plaatsen. Bent u een wieldop kwijtgeraakt of is er een erg beschadigd en heeft u maar een wieldop nodig? Bij Automat Drachten kunt u terecht voor alle soorten en maten wieldoppen, zowel in sets als los.

wieldoppen kopen en vervangen

Wat is een wieldop?

Elke (bijna) auto heeft vier wielen en elk wiel bestaat uit een velg met een band eromheen. De banden zijn zwart, maar de velg kan bijna elke gewenste kleur en vorm hebben. Het zijn vooral de mooi gevormde lichtmetalen velgen die een auto iets extra’s geven.
Een velg is niet hetzelfde als een wieldop, zoals veel mensen denken, maar vormt de basis waarop de band is gemonteerd. De allereerste wielen waren spaakwielen vergelijkbaar met de wielen van een kar of koets, maar werden als onpraktisch en gevaarlijk beschouwd. Vandaar dat al snel andere oplossingen kwamen in de vorm van stalen velgen.

Lichtmetalen velgen werden in de jaren 60 van de vorige eeuw al ontwikkeld, maar waren ook zeer kostbaar. Stalen velgen waren en zijn nog steeds de standaard, al hebben nieuwe auto’s steeds vaker lichtmetalen velgen. De ‘saaie’ stalen velgen kregen vaak een extra wieldop voor een mooiere uitstraling en die ontwikkeling leidde tot de vele soorten wieldoppen die nu te koop zijn. Naast de wieldoppen die de gehele velg bedekken zijn er wieldoppen die alleen de moeren afdekken. De wieldoppen van nu kunt u niet meer vergelijken met de eerste metalen wieldoppen die vaak meer gesloten afdekkingen waren.

wieldoppen vervangen kopen - classic car

Grootte van de wieldoppen

Heeft u saaie stalen velgen en wil u deze verfraaien met wieldoppen, dan moet u weten welke maat u nodig heeft. De wieldop moet precies passen op de velg en dezelfde maat hebben. De maat van de velg kunt u aflezen op de banden van uw auto en varieert tussen 12 en 17 inch. Deze maat is aangegeven in de code op band, achter de ‘R’ van radiaal.

Bijvoorbeeld: 195/65 R 16:

  • 195: breedte in millimeters
  • 65: hoogte in millimeters
  • R: Radiaalband
  • 16: diameter in inches (1 inch is ca. 2,54 cm)

wieldoppen bevestiging

Materiaal wieldop

De meeste wieldoppen zijn gemaakt van een slagvaste kunststof met de afkorting ABS (Acrylonitril-Butadieen-Styreen). De belangrijkste eigenschappen van deze kunststof:

  • Stevig en hard: een wieldop krijgt veel te verduren en moet daarom zowel stevig als hard zijn.
  • Lange levensduur: de meeste wieldoppen blijven op dezelfde velgen zitten gedurende de levensduur van een auto.
  • Verfhechting: aangebrachte verf of lak blijft goed zitten.
  • Metaliseerbaar: veel wieldoppen hebben een metaallaagje wat ‘echter’ aandoet.
  • Hoge bestendigheid tegen chemicaliën: heel belangrijk, want een wieldop komt in aanraking met allerlei chemische stoffen, van pekel tot remolie door lekkage.

Hoe bevestig u een wieldop?

Het bevestigen van een wieldop is doorgaans niet moeilijk, omdat verreweg de meeste wieldoppen klemveren hebben. Deze drukt u met de vlakke hand in de binnenkant van de velg. Hierbij moet u wel rekening houden met de uitsparing voor het ventiel, zodat deze door de wieldop steekt en u er goed bij kunt om de band op te kunnen pompen.

Vragen?

Heeft u vragen over de wieldoppen van uw auto of diensten van Automat Drachten? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde artikelen