Wanneer auto apk laten keuren/vervaldatum apk

Weet u precies wanneer uw auto de verplichte apk moet ondergaan of wanneer de vervaldatum apk is? Het is niet altijd even duidelijk voor iedereen en dat is ook niet zo raar. We leggen u een aantal zaken uit met betrekking tot de apk van een personenauto of camper.

vervaldatum apk roetmeting

Wat is de apk?

Apk betekent Algemene Periodieke Keuring en is een verplichte keuring van onder meer personenauto’s. Tijdens deze keuring controleert een daartoe opgeleide keurmeester een auto op specifieke zaken die vooral te maken hebben met milieueisen en de veiligheid van u en uw medeweggebruikers.

Totdat de apk in de jaren 80 van de vorige eeuw verplicht werd gesteld (15-09-1985) kwam het regelmatig voor dat er ongelukken werden veroorzaakt door auto’s met slechte remmen, versleten banden of andere mankementen.

Periodiek wil zeggen dat er een bepaalde periode tussen de keuringen zit, maar hoelang dat is hangt af van verschillende factoren. Er zijn zelfs auto’s die geheel niet (meer) gekeurd hoeven te worden.

Periodieke keuring

Wanneer een auto gekeurd moet worden hangt af van de leeftijd van de auto en/of de vorige apk. Een nieuwe benzineauto hoeft pas na vier jaar een voor het eerst te worden gekeurd. Daarna geldt een periode van twee jaar, totdat de auto acht jaar oud is. Daarna moet een benzineauto elk jaar een apk ondergaan. Voor nieuwe dieselauto’s geldt een periode van drie jaar tot de eerste keuring en daarna een jaarlijkse keuring. Er geldt vanaf de eerste apk een nieuwe vervaldatum apk.

Voor een occasion, ofwel een gebruikte auto, is het belangrijk te weten wanneer deze gekeurd dient te worden. Vraag daarom altijd naar het keuringsrapport wanneer het om een benzineauto van vier jaar of ouder gaat; of bij een dieselauto wanneer deze ouder is dan twee jaar.

In het kort:

  • Benzineauto: eerste keuring na vier jaar, daarna elke twee jaar tot auto acht jaar oud is en daarna elk jaar (vervaldatum apk-rapport).
  • Dieselauto: eerste keuring na drie jaar, daarna elk jaar (vervaldatum apk-rapport).

vervaldatum apk ophanging

Vervaldatum apk

Een keuringsrapport apk is een jaar geldig tot de op het rapport genoemde datum. Dat betekent dat de auto voor die datum moet zijn gekeurd en daarvoor heeft u twee maanden de tijd. U mag namelijk de auto vanaf twee maanden voor de vervaldatum laten keuren, terwijl deze oude vervaldatum blijft staan. Dat betekent dat de nieuwe vervaldatum apk een jaar na de oude vervaldatum valt en de geldigheidsduur dus langer is dan een jaar (maximaal 14 maanden).

U krijgt als wettelijke eigenaar zes weken voor de vervaldatum bericht van het RDW dat uw auto binnenkort gekeurd dient te worden.

In overtreding

U bent in overtreding wanneer u met een verlopen apk de weg opgaat met uw auto. U mag echter wel met een verlopen apk de weg op om via de kortste weg naar een keuringsstation te rijden. Dit mag tot twee maanden na de vervaldatum. Wanneer een auto binnen die twee maanden niet is gekeurd, volgt automatisch een boete.

Verzekering bij ongeldige apk

Wanneer u een ongeluk krijgt of veroorzaakt zal uw verzekering u erop wijzen dat de auto geen geldige apk had en de geleden schade waarschijnlijk niet vergoeden. Het maakt dan niet uit of u Allrisk verzekerd bent of niet.

Oude auto’s

Voor echt oude auto’s of ‘old timers’ gelden andere regels:

  • 30 tot 50 jaar oud: elke twee jaar
  • 50 jaar of ouder: vrijgesteld

Vragen?

Heeft u meer informatie nodig over de apk van uw auto? Dan staan we bij Automat Drachten voor u klaar. Kom gewoon even langs of neem even contact op met ons.

Gerelateerde onderwerpen

In de kennisbank van Automat Drachten vindt u talloze interessante artikelen. Heeft u deze artikelen al bekeken: