Wat is stadslicht?
Wat is stadslicht precies en wanneer wordt het gebruikt? Stadslicht wordt gebruikt voor het zichtbaar maken van een geparkeerd voertuig. Een andere of misschien betere naam zou bijvoorbeeld kunnen zijn ‘parkeerlicht’ of ‘standlicht’. De naam stadslicht komt uit de jaren ’50. Het was destijds gebruikelijk om uitsluitend stadslichten te voeren binnen de bebouwde kom. In sommige steden, zoals in Parijs, was het zelfs verboden om grotere lichten te voeren, omdat dit vaak niet werd getrokken door de accu’s.
Tegenwoordig wordt stadslicht gebruikt om een geparkeerd voertuig zichtbaar te maken. Ook wordt het gebruikt bij het parkeren van de auto, vandaar dat het ook vaak parkeerlicht wordt genoemd. Stadslicht is dus eigenlijk een vrij ouderwetse vorm van autoverlichting.
Hoe werkt stadsverlichting?
Als de stadsverlichting aanstaat, dan branden de achterlichten, twee kleine lampjes aan de voorkant en de kentekenplaatverlichting. De lampen aan de voorkant van de auto zorgen ervoor dat het voertuig zichtbaar is, maar ze verlichten niet het weggedeelte voor de auto.
Op momenten dat verlichting verplicht is, is het niet toegestaan om uitsluitend stadslicht te voeren. In die gevallen moet dimlicht ook ingeschakeld zijn, of als het mistig is de mistlampen aan de voorzijde van de auto. Als je ’s nachts rijdt buiten de bebouwde kom is stadslicht verplicht. Ook al je parkeert op de rijbaan.
Wanneer gebruik je stadslicht?
Als er geen enkele andere verlichting verplicht is, mag je stadslicht voeren. Het is dus toegestaan om overdag, bij voldoende licht, rond te rijden met stadslicht. Als het donker is, of als er sprake is van slecht licht, dan moet je volgens de wet ook je dimlicht of mistlicht voeren, naast stadslicht. Stadslicht is de minst opvallende stand van je autoverlichting.
Verlichting voor uw auto kopen
Goed zicht is belangrijk voor uzelf, maar ook voor uw medeweggebruikers, want zij moeten u ook kunnen zien.
Daarom is het belangrijk dat de verlichting van uw auto altijd in orde is en u een reservesetje lampen in de auto heeft.
Verlichting voor uw auto kopen doet u bij Automat Drachten, waar alleen kwaliteitsverlichting wordt verkocht
en u antwoord krijgt op al uw vragen over verlichting voor de auto.
Kun je een boete krijgen voor het verkeerd gebruiken van stadslicht?
Het symbool van stadslicht is twee lampjes tegenover elkaar. Als dit symbool brandt, dan voer je stadslicht. Werkt je autoverlichting niet goed, dan kan de politie je hiervoor aan de kant zetten. Je kunt dan een boete krijgen van minimaal 90 euro en maximaal 140 euro. De hoogte van de boete is afhankelijk van waar je je op dat moment bevindt; binnen de bebouwde kom of buiten de bebouwde kom.
Het komt voor dat je geen boete krijgt als je het probleem direct op kunt lossen, bijvoorbeeld als je reservelampjes bij je hebt. Heb je dit niet, dan krijg je alsnog een boete.
Gerelateerde artikelen
Wil je meer informatie over autoverlichtingen? Wij hebben meer artikelen voor je geschreven: