Koppeling voelt zwaar en andere symptomen van een versleten koppeling

Naarmate een auto ouder wordt, zal de koppeling ook meer gaan slijten. Een koppeling heeft het zwaar te verduren in een auto. Er zijn een aantal symptomen waaraan u kunt merken dat een koppeling versleten is, zoals bijvoorbeeld dat de koppeling zwaar aanvoelt. In dit blog zetten we de symptomen van een versleten koppeling voor u op een rijtje en wat u in dit geval het beste kunt doen.

Wat zijn de symptomen van een versleten koppeling?

Als de koppeling aan vervanging toe is, gaat er in de auto helaas geen lampje branden. Toch zijn er verschillende symptomen waaraan u kunt merken dat de koppeling slijtage vertoont en dat deze vervangen dient te worden:

  • De koppeling voelt zwaar;
  • De versnellingsbak schakelt moeizaam;
  • Een hoog aangrijpend koppelingspedaal;
  • De motor maakt toeren, maar de auto versnelt niet in de versnelling.

Merkt u één van deze symptomen op in de auto, dan is het verstandig om zo snel mogelijk een bezoek te brengen aan de garage. Als u te lang rijdt met een versleten koppeling, dan zal de vervolgschade alleen maar groter worden.

Hoe kan het dat een koppeling slijt?

Eén van de belangrijkste onderdelen van een auto is de koppeling. Een koppeling zorgt ervoor dat de auto kan stilstaan terwijl de motor nog draait. De koppeling vangt de kracht op van de draaiende motor. Tijdens dit proces zal de koppeling slijten.

Wanneer u de koppeling moet vervangen hangt een beetje af van hoe u met de koppeling omgaat en of het een oude of een nieuwe koppeling is. Uw koppeling slijt bijvoorbeeld sneller wanneer u veel kilometers maakt binnen de bebouwde kom in plaats van op de snelweg. Een oude koppeling gaat maximaal 150.000 kilometer mee en een nieuwe ongeveer 300.000 kilometer.

Koppeling voelt zwaar en andere symptomen van een versleten koppeling

Wat kost het om een koppeling te vervangen?

Is uw koppeling aan vervanging toe? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een garage. Het vervangen van de koppeling is niet goedkoop; u moet al snel denken aan zo’n 1000 euro. De componenten van de koppeling worden ook direct vervangen, aangezien deze met de koppeling mee slijten.

Monteurs zijn lang bezig om de koppeling te vervangen, al zo’n drie uur met een kleine auto. Alleen aan de arbeidsuren bent u dus al veel geld kwijt.

Hoe kunt u een slijtende koppeling voorkomen?

Een koppeling slijt naarmate deze meer gebruikt wordt, dat is logisch. Toch zijn er een aantal dingen die u kunt doen waarmee u kunt voorkomen dat de koppeling te snel slijt.

Houd uw voet niet te lang op de koppeling

De koppeling slijt al wanneer u de koppeling lichtjes ingedrukt houdt. Houd u uw voet te lang op de koppeling, bijvoorbeeld wanneer u schakelt, dan slijt de koppeling sneller.

Zet de versnelling in z’n vrij

Tijdens het wachten voor een rood stoplicht laten veel mensen hun auto in de eerste versnelling, met hun voet op de koppeling. Als u dit doet, dan belast je de druklager in de koppeling. Om slijtage aan de koppeling te voorkomen kunt u de auto beter in z’n vrij zetten met de handrem erop.

Maak tijdens het parkeren gebruik van de handrem

Als de motor niet draait slijt de koppeling ook, bijvoorbeeld wanneer u de auto tijdens het parkeren in de eerste versnelling zet. U kunt daarom beter gebruik maken van de handrem tijdens het parkeren.

Maak gebruik van de voetrem

Moet u binnenkort afremmen? Laat de auto dan niet afremmen op de motor, maar gebruik de voetrem. Laat u de auto via de motor afremmen, dan zorgt dit voor extra belasting op de componenten van de koppeling.

 

Hoe herkent u een kapotte koppeling?

 

Een koppeling is in principe gebouwd om voor een lange periode mee te gaan, maar op een gegeven moment raakt deze versleten. Gemiddeld gebeurt dit tussen de 30.000 en 200.000 kilometer. Als er iets niet in orde is, dan geeft de unit dit in de meeste gevallen ruim van tevoren aan.

Om te voorkomen dat u met uw auto langs de weg komt te staan, zijn er een aantal symptomen waaraan u een versleten koppeling kunt herkennen. In dit blog zetten we de belangrijkste voor u op een rijtje.

> Lees hier alles wat je moet weten over een kapotte koppeling

Wat zijn de oorzaken van een versleten koppeling?

Hoe meer u schakelt, hoe sneller uw koppeling slijt. Als u in de binnenstad woont, dan is de kans groot dat uw koppeling sneller slijt dan wanneer u in een buitengebied woont. Uw koppeling moet in een stad nu eenmaal harder werken, omdat u meer schakelt. Andere oorzaken van een versleten koppeling kunnen onder andere zijn:

  • Een laag oliepeil of een lekkende versnellingsbak;
  • Verkeerde manier van schakelen
  • Te vaak te hoge toeren maken
  • Hardhandig schakelen zonder het koppelingspedaal ver genoeg in te drukken

Koppeling laten vervangen bij Automat Drachten

Een koppeling die goed werkt is onmisbaar. Het zorgt ervoor dat u uw auto stationair kunt laten draaien en dat u van versnelling kunt wisselen. Een koppelingsplaat is het hart van de koppeling. Als deze versleten raakt, dan kunt u voor meerdere problemen komen te staan.

Geeft uw koppelingsplaat problemen of wilt u meer informatie over de werking en het vervangen van de koppelingsplaat? Neem dan gerust contact met ons op.

Wij kunnen uw koppelingsplaat vervangen als deze versleten is. Hebt u vragen over de controle en vervanging van de koppelingsplaat van uw auto? Of wilt u meer weten over de diensten van Automat Drachten? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde artikelen

Wilt u meer handige informatie? Wij hebben meer artikelen voor u geschreven: