Accu van de auto leeg: wat nu?

Tja, daar staat u dan, ’s morgensvroeg in de kou en uw auto weigert te starten. U hoort alleen een tik wanneer u de sleutel omdraait, maar de startmotor gaat niet rond; een lege accu. Wat te doen? We nemen de verschillende opties met u door.

lege accu startkabels

Starten met behulp van een startkabel

Vrijwel de meest gebruikte oplossing is het gebruikmaken van een andere auto en een startkabel. Hierbij gebruikt u de volle sterkte van de hulpauto om uw auto te kunnen starten. Sommige mensen zijn een beetje huiverig om deze methode te gebruiken, maar wanneer u juiste volgorde aanhoudt, kunt u snel weer op weg.
LET OP! Het is verstandig om vooraf het instructieboekje van uw auto te raadplegen. Het kan zijn dat uw auto speciale klempunten heeft voor de ‘massa-kabel’, maar het kan ook zijn dat starten met startkabels wordt afgeraden omdat uw auto een ‘start-stop’-systeem heeft.

Daarnaast moet u startkabels met de juiste dikte gebruiken. Wanneer u de dunne kabels gebruikt (voor benzinemotoren) om een dieselmotor te starten, kunnen de kabels te heet worden en smelten. Probeer altijd een gelijkwaardige auto en accu te charteren als hulpauto.

 1. Zet de motor van de hulpauto uit.
 2. Schakel alle stroomverbruikers uit van de pechauto.
 3. Open de motorkappen van beide auto’s.
 4. Sluit de rode startkabel aan op de pluspool (+) van de hulpaccu.
 5. Zet de andere klem van de rode kabel vast op een massapunt van de auto met de lege accu. Dit kan het beste een punt van de motor zijn of het speciale massapunt, indien aanwezig.
 6. Start de hulpauto en laat deze een paar minuten lopen met een verhoogd toerental, waarvoor je het gas een beetje intrapt.
 7. Start de auto met de lege accu.
 8. Laat beide auto’s vijf minuten draaien en zet daarna zowel de blower als de achterruitverwarming aan. Hiermee voorkom je een mogelijke piekspanning bij het verwijderen van de kabels.
 9. Verwijder de kabels in omgekeerde volgorde: eerst de massa-aansluiting van de pechauto en daarna die van de hulpauto. Verwijder dan de plusklem van de pechauto en als laatste die van de hulpauto.
 10. Zet de pechauto niet uit, maar ga een ritje maken van minimaal dertig minuten om de accu voldoende op te laden. Of rij direct naar een garage om de accu en dynamo te laten controleren.

lege accu aanduwen

Geen startkabels en dan?

Dan is er altijd nog de ouderwetse manier: aanduwen van de auto met behulp van het liefst meerdere personen. Een kleine lichte auto kan misschien nog aangeduwd worden door een persoon, maar toch is het verstandiger meerdere personen te vragen om genoeg vaart te kunnen krijgen. Daarnaast is niet elke auto geschikt om te worden aangeduwd. Zo kan een auto met een automatische versnellingsbak niet worden aangeduwd en kan een diesel moeite hebben met aanslaan.
Aanduwen van een auto doet u zo:

 1. Zet het contact aan en schakel alle andere stroomverbruikers uit.
 2. Trap de koppeling in en houd deze vast.
 3. Zet de auto in de tweede versnelling.
 4. Haal de auto van de handrem.
 5. Begin zo hard mogelijk met duwen.
 6. Laat de koppeling opkomen en geef gas.
 7. Op het moment dat de motor aanslaat trapt u de koppeling weer in.
 8. Blijf rijden zodra de motor is aangeslagen.
 9. Bedank de hulptroepen!

lege accu hulpdienst bellen

Auto slaat niet aan

Wanneer beide methodes niet werken kunt u alleen nog maar een hulpdienst inschakelen. Gelukkig hebben veel mensen tegenwoordig een pechhulp afgesloten, al dan niet bij de verzekering of een aparte verzekering. De pechhulpdienst zal u snel weer op weg helpen als het probleem ter plekke te verhelpen is, maar u zult alsnog bij een garage langs moeten om de oorzaak te achterhalen. Doet u dat niet, dan is de kans groot dat u de volgende morgen met hetzelfde probleem zit.

Ga zo snel mogelijk langs bij Automat Drachten, het adres voor alle autoproblemen, auto onderhoud, onderdelen en accessoires.

Controle is belangrijk

Wanneer u uw auto regelmatig laat onderhouden, zult u waarschijnlijk niet zo snel met een lege accu komen te staan. De capaciteit en de werking van de dynamo wordt namelijk bij elke beurt gecontroleerd en u zult op tijd gewaarschuwd worden. Bent u niet zeker van de staat van de accu van uw auto, laat deze dan op tijd controleren.

Vragen over uw autoaccu?

Heeft u vragen over de accu van uw auto of het vervangen van de accu? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde artikelen