Wanneer is een witte kentekenplaat verplicht?

Vraagt u zich af wanneer een witte kentekenplaat verplicht is? Het is een terechte vraag, die vaak wordt gesteld. We leggen u een en ander uit in dit artikel.

Witte kentekenplaat

Aanhangwagens met een maximaal toegestane massa tot 750 kg moeten zijn voorzien van een witte kentekenplaat. Het kenteken (een combinatie van letters en cijfers) op deze kentekenplaat moet gelijk zijn aan die van het voertuig wat de aanhangwagen trekt. Het rijden met een onjuiste witte kentekenplaat op de aanhangwagen kan een hoge boete opleveren. Denkt u daaraan wanneer u de aanhanger even leent van uw buurman.

witte kentekenplaat aanhanger

Hetzelfde geldt voor andere zaken die het zicht op de kentekenplaat van de auto verhinderen, zoals een fietsendrager of bagagerek. De afmeting van een witte kentekenplaat is gelijk aan die van de gele kentekenplaat (520 x 110 mm of 340 x 210 mm).

Bestel witte kentekenplaten

Wanneer u een fietsendrager of een aanhanger aanschaft, vergeet dan niet een witte kentekenplaat te bestellen als u die nog niet hebt. U kunt deze altijd bestellen bij een erkend bedrijf op vertoon van het kentekenbewijs van uw auto. Koopt u een andere auto met een trekhaak, controleer dan ook of er al een witte kentekenplaat aanwezig is. Zo niet, dan kunt de verkoper daarop aanspreken.

Ga naar witte kentekenplaat bestellen.

Wat is een kentekenplaat?

Elk voertuig wat op de openbare weg mag rijden moet zijn voorzien van een gele kentekenplaat. Deze moet zowel aan de voor- als de achterkant goed zichtbaar zijn, behalve voor tweewielige voertuigen als motoren en scooters. Deze hebben meestal alleen een kentekenplaat aan de achterzijde. Een auto heeft dus twee kentekenplaten die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen.

Ook voor aanhangwagens en caravans met een toegestane maximum massa van boven 750 kg geldt dat deze een eigen gele kentekenplaat moeten hebben. Een caravan of zware aanhangwagen moet dan ook geregistreerd zijn bij het RDW en zodoende een eigen kentekenbewijs hebben.

witte kentekenplaat verplicht geel kenteken

Een kentekenplaat bevat een unieke combinatie van cijfers en letters en is voertuig gebonden. Aan de hand van deze unieke combinatie kan men een voertuig en de eigenaar identificeren. Elk land heeft zijn eigen regels met betrekking tot de kleurstelling, plaats op het voertuig en afmetingen. In Europa geldt een algemene regel dat aan de linkerkant van een kentekenplaat de landcode (NL voor Nederland) is vermeld op een blauwe ondergrond met het teken van de Europese unie.

witte kentekenplaat verplicht nl-sticker

Op oude kentekenplaten staat geen landcode, wat u verplicht een extra ovale sticker met de landcode op de auto te plakken wanneer u naar het buitenland gaat.

Automat Drachten is er voor u

Heeft u vragen over de kentekenplaat van uw auto of ander vragen? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde onderwerpen

In de kennisbank van Automat Drachten vindt u talloze handige artikelen. Heeft u deze artikelen al bekeken: