Fietsendrager voor trekhaak

Fietsendragers voor op de auto zijn er al decennialang en ook hier staat de ontwikkeling niet stil, waardoor er elk jaar nieuwe fietsendragers op de markt komen. Niet zo gek, want we rijden steeds verder om ergens anders te kunnen fietsen en willen steeds vaker de fietsen mee op vakantie.

Dan heeft u wel een goede fietsendrager nodig die op uw trekhaak past wanneer u geen fietsendrager op het dak van uw auto of op de achterklep wilt. Weet u niet goed wat voor trekhaak u heeft en of er wel een fietsendrager op kan of mag worden gemonteerd, dan leggen we u een en ander uit.
fietsendrager op trekhaak

Welk soort fietsendrager past op een trekhaak?

Er zijn eigenlijk maar twee soorten fietsendragers voor op de trekhaak:

Platformdragers: waar de fietsen op staan in wielgoten en vastzitten met frameklemmen of speciale spanbanden. Dit zijn de meest gebruikte fietsendragers en u heeft een grote keuze uit merken en modellen.

Ophang- of armdragers: deze dragers worden ook wel scharen genoemd naar de wijze waarop ze op de trekhaak worden vastgezet. Een fiets hangt bij deze dragers aan twee armen die worden uitgeklapt. Deze dragers kunnen tot 4 (zeer) lichte fietsen dragen en zijn niet bedoeld voor zware fietsen zoals e-bikes. Deze dragers nemen zeer weinig ruimte in wanneer u ze niet gebruikt.

Passen deze fietsendragers op elke trekhaak?

Het antwoord daarop is nee, want niet alle trekhaken zijn gelijk en daar moet u rekening mee houden. Er is voor elke trekhaak echter wel een passende fietsendrager te vinden, want de maten van trekhaken in Europa zijn genormaliseerd. Dat betekent dat de fabrikant zich moet houden aan deze standaardmaten met betrekking tot onder andere de diameter van de bal en de nek van de trekhaak. Zo weet een fabrikant van fietsendrager precies wat wel en niet past.

Er zijn echter een aantal trekhaken die niet bedoeld zijn voor het trekken van een aanhanger of caravan. Deze zitten vaak onder kleine lichte auto’s die geen aanhanger mogen trekken, maar wel een fietsendrager op de trekhaak. Deze trekhaken hebben vaak een strip of pen boven op de bal van de trekhaak of pennen aan de zijkant van de trekhaakbal. Deze toevoegingen voorkomen dat een aanhanger kan worden gekoppeld. Het betekent echter dat niet alle fietsendragers op deze trekhaken passen en dit is iets waar u rekening mee moet houden.

fietsendrager trekhaak normaal

Maximale gewicht of kogeldruk

Iets anders wat belangrijk is om te weten is de maximale toegestane kogeldruk. Dit is het maximale gewicht wat op de trekhaak mag rusten en dat betekent dat u het gewicht van de fietsen en het gewicht van de fietsendrager moet weten. De maximale toegestane kogeldruk staat op het typeplaatje naast de trekhaak of anders in de handleiding van de trekhaak. Trekhaken op kleine lichte auto’s hebben soms een maximale kogeldruk lager dan 50 kg, waardoor twee zware e-bikes (plus de fietsendrager) vaak al te zwaar zijn.

Tip: verwijder altijd alle bagage van de fiets en de accu van een e-bike (indien mogelijk).

Maximale te dragen gewicht fietsendrager

Voor de fietsendrager zelf geldt ook een maximaal te dragen gewicht. Zo mag u op een zogenoemde schaar fietsendrager geen zware fietsen plaatsen en heeft u voor deze fietsen meestal een speciale fietsendrager nodig.

Ga naar fietsendrager voor 2, 3 o 4 fietsen voor meer informatie.

Bevestiging van de fietsendrager op de trekhaak

In tegenstelling tot oude fietsendragers hebben de meeste fietsendragers tegenwoordig goede snelkoppelingen waarmee de drager eenvoudig op de trekhaak is vast te zetten. Deze koppelingen hebben meestal ook een mogelijkheid om deze te vergrendelen en zo te zekeren tegen diefstal.

Zekeren van de fietsen

Het is natuurlijk van belang dat geplaatste fietsen goed vaststaan en niet kunnen bewegen. De wielen staan over het algemeen in stevige en stabiele wielgoten waar de wielen in kunnen worden vastgezet met een riempje.

Voor het vastzetten van de fietsen zelf zijn frameklemmen of spanbanden geplaatst. De frameklemmen komen het meest voor, maar zijn niet altijd even goed voor alle soorten fietsen. Zo kan een fiets met een carbonframe veel hebben, maar het stevig aandraaien van een frameklem kan funest zijn. Een goede fietsendrager heeft klemmen met een slot, zodat de fietsen beschermd zijn tegen diefstal.

Tip: zet de fietsen zelf ook altijd op slot.

Toegang tot de kofferbak mogelijk?

Misschien heeft u het wel eens meegemaakt: staan de fietsen net op de fietsendrager en zit alles goed vast, moet u bij de kofferbak zijn! Heel vervelend, want u moet eerst alles weer van de drager halen voordat u bij de kofferbak kan.

Een oplossing hiervoor is de kantelbare fietsendrager. Deze fietsendrager kan met fietsen en al naar voren kantelen, zodat u toch bij de kofferbak kunt. De bediening gebeurt meestal met een pedaal aan de onderkant van de drager die u met de voet kunt bedienen. Verwacht u vaak bij de kofferbak te moeten of wilt u deze situatie gewoon voorkomen, kies dan een kantelbare fietsendrager.

Tip: probeer altijd vooraf of de drager op uw auto past, inderdaad ook goed kan kantelen en of u dan bij de kofferbak kunt.

Aansluiting verlichting

U heeft natuurlijk een goede verlichting nodig op de fietsendrager, maar tegenwoordig hebben alle dragers dat wel. Waar u rekening mee moet houden is de aansluiting zelf: heeft u een 7-polige stekkerdoos bij de trekhaak of een 13-polige? De 13-polige stekkers zijn tegenwoordig de standaard voor nieuwe trekhaken en vaak ook bij fietsendragers. Heeft u een oudere auto met een 7-polige stekkerdoos, vergeet dan niet te controleren of u een verloopstekker nodig heeft.

Keuze genoeg bij Automat Drachten

Bij ons heeft u keuze uit een groot assortiment wanneer u een fietsendrager wilt kopen. Wij hebben de volgende merken in webshop:

  • Carpoint
  • Pro User
  • Spinder
  • Westfalia
  • Thule
  • MovaNext
  • Twinny Load

Heeft u meer informatie nodig of komt u er niet uit? Dan staan we bij Automat Drachten voor u klaar. Kom langs in onze winkel. Dan nemen samen de mogelijkheden door en kunnen we de juiste fietsendrager voor u bestellen. Of neem even contact op met ons.

Ga naar de fietsdragers in de webshop.

Gerelateerde onderwerpen

In de kennisbank van Automat Drachten vindt u talloze interessante artikelen. Heeft u deze artikelen al bekeken: