Fietsendrager voor e-bikes

E-bikes zijn geen uitzondering meer tegenwoordig en veel mensen genieten dan ook volop van deze mogelijkheid om heerlijk ontspannen grote afstanden te kunnen fietsen. Maar wellicht wilt u wel eens iets anders dan in uw eigen omgeving de bekende routes te fietsen. Daarom denkt u eraan om een fietsendrager te kopen, zodat u de fietsen mee kunt nemen om ons mooie land ergens anders per fiets te ontdekken.

Het vraagt echter wel om een speciale fietsendrager, omdat niet elke fietsendrager geschikt is voor deze vaak zware fietsen.

fietsendrager e-bikes

Soorten fietsendragers

Er zijn een aantal soorten fietsendragers waarvan eigenlijk maar een geschikt is voor zware fietsen en dat is de platvorm fietsendrager voor op de trekhaak. De andere fietsendragers voor op het dak of de achterklep van de auto zijn hiervoor niet geschikt. Een e-bike op het dak van de auto tillen kan eigenlijk alleen met twee personen en kost waarschijnlijk dan nog veel moeite. U moet te veel boven uw macht tillen, wat een mogelijk ongelukje niet uitsluit. De fietsendragers voor op de achterklep van een auto zijn alleen bedoeld voor lichte fietsen als racefietsen en mountainbikes.

Ga naar fietsendrager zonder trekhaak voor meer informatie.

fietsendrager e-bikes platvorm

Platvorm fietsendrager voor op trekhaak

Fietsendragers voor op de trekhaak zijn er in platvormvarianten en draagarmvarianten. De draagarm fietsendrager voor op de trekhaak is bedoeld voor lichtere fietsen en niet geschikt voor de zware e-bike.

De fietsendragers met een platvorm hebben wielgoten waar de wielen van de fiets in staan en worden vastgezet met riempjes. De meeste van de riempjes zijn gemakkelijk te hanteren door de ratelfunctie waarmee ze eenvoudig strak te trekken zijn. Deze dragers hebben meestal speciale frameklemmen waarmee u de fiets stevig en stabiel kan vastzetten. Een goede klem heeft ook een mogelijkheid om deze te vergrendelen en op slot te zetten.

Lees voor meer informatie fietsendragers voor trekhaak.

Gewicht van te plaatsen fietsen

Elke fietsendrager heeft een laadvermogen (maximaal toegestane belasting), wat betekent dat het gezamenlijke gewicht van de te plaatsen de fietsen dit laadvermogen niet mag overstijgen. Het is belangrijk dit te controleren en het gewicht van uw fietsen te weten voordat u een fietsendrager aanschaft. Hetzelfde geldt voor de fietsendragers die speciaal bedoeld zijn voor e-bikes. Een elektrische fiets weegt al snel 25 tot 30 kg, wat beduidend meer is dan een normale fiets. Dit komt voornamelijk door de motor en natuurlijk de accu, die niet altijd te verwijderen is.

fietsendrager e-bikes 3 fietsen

Aantal fietsen

Veel fietsendragers hebben plaats voor 2 fietsen, waarbij het maximale gewicht per fiets 30 kg bedraagt. Deze dragers hebben dan een maximaal toegestane belasting van 60 kg. Er zijn echter ook fietsendragers voor 3 of 4 fietsen, waarbij het gewicht van de te plaatsen fiets ook 30 kg is. Dat betekent echter niet dat u op deze dragers 3 of 4 e-bikes kunt plaatsen, want het maximale toegestane gewicht van deze dragers is meestal 60 kg. Ook al kunt u 3 fietsen plaatsen, u mag het laadvermogen niet overschrijden.

Dat dit laadvermogen niet hoger is heeft niet te maken met het feit dat constructie niet sterk genoeg is, maar met de maximale toegestane kogeldruk van de trekhaak.

Ga naar fietsendrager voor 2, 3 of 4 fietsen voor meer informatie.

Kogeldruk

Voor elke trekhaak geldt een maximale toegestane kogeldruk, wat aangeeft wat het maximale gewicht is van wat op de trekhaak mag zitten. Dit zit vaak tussen de 50 kg en 75 kg. Dat wil niet zeggen dat u zomaar 2 fietsen van 30 kg (60 kg totaal) op een fietsendrager kunt plaatsen. U moet namelijk ook het gewicht van de drager zelf meetellen en dat kan zo 20 kg extra zijn, zodat u op 80 kg komt. Dat is vaak te veel voor een gemiddelde trekhaak. Wat de kogeldruk van uw trekhaak maximaal mag zijn, dat vindt u op het typeplaatje bij de trekhaak.

Conclusie e-bike fietsendrager

Al met al een aantal zaken waar u rekening mee moet houden en waar u misschien niet helemaal uitkomt. Om u te helpen:

  • Weeg uw e-bike met en zonder accu: u weet dan exact wat de fiets weegt en wat u nodig hebt. Vergeet niet alle onnodige bagage uit de tassen te halen en denk ook aan andere zaken die eenvoudig te verwijderen zijn. Voor het wegen van de fiets kunt u eerst met fiets en daarna zonder fiets op een weegschaal gaan staan: het verschil is het gewicht van de fiets.
  • Controleer wat de maximale kogeldruk is van de trekhaak onder uw auto. Kunt u dat niet vinden, kijk dan in het instructieboekje van de auto of trekhaak. U kunt het ook bij ons navragen.

Keuze genoeg bij Automat Drachten

Bij ons heeft u keuze uit een groot assortiment wanneer u een fietsendrager wilt kopen. Wij hebben de volgende merken in webshop:

  • Carpoint
  • Pro User
  • Spinder
  • Westfalia
  • Thule
  • MovaNext
  • Twinny Load

Heeft u meer informatie nodig of komt u er niet uit? Dan staan we bij Automat Drachten voor u klaar. Kom langs in onze winkel. Dan nemen samen de mogelijkheden door en kunnen we de juiste fietsendrager voor u bestellen. Of neem even contact op met ons.

Ga naar de fietsdragers in de webshop.

Gerelateerde onderwerpen

In de kennisbank van Automat Drachten vindt u talloze interessante artikelen. Heeft u deze artikelen al bekeken: