Wat is een interieurfilter en wanneer dient u deze te vervangen?

Wat is een interieurfilter en wanneer dient u deze te vervangen?

Een interieurfilter beschermt uw auto tegen roet, stof en pollen, maar doodt ook kiemen en kan nare geurtjes neutraliseren. Het zorgt ervoor dat de buitenlucht die uw auto binnenkomt vrij is van vuil. Dit is belangrijk, omdat de lucht die aangezogen wordt vervuild is met verschillende deeltjes. Roetdeeltjes, slijtagedeeltjes van de banden en remstof vormen een gezondheidsrisico en zouden niet ingeademd mogen worden. Het is daarom belangrijk om het interieurfilter regelmatig te vervangen.

Waarom moet een interieurfilter vervangen worden?

Iedere auto heeft een interieurfilter, dit wordt ook wel een pollenfilter genoemd. Het filter zorgt ervoor dat viezigheid en pollen gefilterd worden, voordat de buitenlucht uw auto binnenstroomt. Het filter bestaat uit microvezels die vuil, stof, pollen, vet en roetdeeltjes filteren. Dit zorgt ervoor dat er schone lucht uw auto binnenstroomt en dit is wel zo prettig.

Elk uur stroomt er zo’n 300 kubieke meter buitenlucht door het interieurfilter. U kunt zich voorstellen dat er heel veel viezigheid aan uw filter blijft kleven. Na verloop van tijd zal het filter zijn werk niet meer zo goed kunnen doen, met als resultaat dat u last krijgt van een onaangename geur in de auto. Maar dit is niet het ergste.

Een verstopt interieurfilter kan er ook voor zorgen dat uw ramen eerder beslagen of dat ze vettig worden, waardoor u minder goed zicht hebt. Ook pollen kunnen minder goed gefilterd worden, waardoor inzittenden last kunnen krijgen van een allergische reactie. In het ergste geval wordt de motor van de interieurventilator zwaarder belast, waardoor deze oververhit raakt en verbrandt.

Wanneer dient u het interieurfilter te vervangen?

Hoe vaak u het interieurfilter moet vervangen is geheel afhankelijk van het type en merk auto dat u rijdt. U volgt in dit geval het onderhoudsinterval dat opgegeven is door de fabrikant. Weet u dit niet, dan kunt u het interieurfilter het beste om de 1 a 2 jaar vervangen. Na verloop van tijd raakt het filter namelijk vol; uit het opgehoopte vuil vormt een zogenaamde filterkoek. Theoretisch zal dit de filtersnelheid verbeteren, maar uiteindelijk zal er te weinig lucht door het filter stromen. Het interieurfilter zal dan vervangen moeten worden.

Woont u in een grote stad met veel verkeer, dan zal het filter vaker vervangen moeten worden dan wanneer u op het platteland woont. Toch kan een interieurfilter ook verstopt raken door een hoge concentratie aan pollen en stof, dat afkomstig is van aangrenzende velden. Het vervangen van een interieurfilter kost niet veel geld, daarom is het verstandig om het interieurfilter elk voorjaar te vervangen, óók als u geen last hebt van allergieën.

Wat is een interieurfilter?

Waar in de auto zit het interieurfilter?

Meestal bevindt het interieurfilter zich in de buurt van het dashboard. Het wordt geïnstalleerd in de motorruimte en is bereikbaar via het dashboardkastje. Waar het filter zich precies bevindt is afhankelijk van het type en merk auto. Het verschilt ook van voertuig tot voertuig wat de moeilijkheidsgraad is van het vervangen van het filter.

Bevindt het filter zich onder of achter het dashboardkastje, dan kan deze vaak met een paar simpele stappen verwijderd en vervangen worden. Het wordt een ander verhaal als het filter zich in de motorruimte bevindt. Er moet dan vaak een paneel losgemaakt worden, die voorzien is van een rubberen afdichting. In sommige gevallen moeten de ruitenwissers zelfs verwijderd worden. In dit geval kunt u het vervangen van het interieurfilter beter uitbesteden aan een garage, zoals Automat Drachten.

Interieurfilter laten vervangen door Automat Drachten

Een interieurfilter is niet duur om aan te schaffen en afhankelijk van waar het filter zich bevindt in uw auto kunt u het makkelijk zelf vervangen. Wilt u het liever laten vervangen door een professional, dan bent u bij Automat Drachten aan het juiste adres.

Is het interieurfilter van uw auto aan vervanging toe? Hebt u last van een verstopt interieurfilter of wilt u het filter preventief laten vervangen? Om problemen te voorkomen is het belangrijk om het filter regelmatig te laten vervangen, het liefst ieder voorjaar.

Hebt u vragen over de controle en vervanging van het interieurfilter van uw auto? Of wilt u meer weten over de diensten van Automat Drachten? Neem dan contact op met ons of kom gewoon even langs bij het garagebedrijf in Drachten.

Gerelateerde artikelen

Wilt u meer handige informatie? Wij hebben meer artikelen voor u geschreven: